Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Тепер солдати «Залізної бригади» мають право харчуватись тричі на день

Депутат Ігор Васюник і керівництво «Залізної бригади» відстояли в суді право для солдатів харчуватись тричі на день. «Газпром» фатально програв Україні всі суди. В ООН оприлюднили фальшивий звіт про наслідки економічних санкцій проти РФ, ЄС планує своє колективне майбутнє, у США звинуватили руских резидентів у порушенні екологічного закону Каліфорнії. Отже, огляд подій за вчора, 14 вересня.

Депутат Ігор Васюник захистив солдатів

У Західному територіальному управлінні аудиту Департаменту внутрішнього аудиту Міноборони України очевидно з добрячого похмілля вирішили, що командування «Залізної бригади» не мало права годувати військових тричі у день, а тільки раз. При цьому горе-аудитори посилались на Постанову про харчування КМУ №426, яка регулює порядок харчування військових службовців у мирний період (!) і передбачає харчування контрактників один раз у день. Отож командування 24 бригади зобов’язали «відшкодувати державі 4,8 млн грн» за триразове харчування військових. Милосердне рішення. Колись, ще в Союзі, за п’ять картоплин давали п’ять років каторги, а за триразове харчування однозначно була б вища міра.

Керівництво «Залізної бригади» звернулось по допомогу до депутата Ігоря Васюника, а також у суд, де полковник Анатолій Шевченко доводив, що його підлеглі мають право харчуватись три рази у день за кошти державного бюджету, бо захищають Україну від військової агресії Кремля. У суді, прочитавши умовиводи військових аудиторів, знизили плечима і сказали: кожна людина має право на триразове харчування – цивільні за власний кошт, а військові за кошти державного бюджету.

Цікаво було би дізнатись, в якому космічному вимірі формувались аудитори Західного територіального управління Міноборони України і чи після рішення суду вони ще будуть затребувані на аудиторських військових посадах.

Судова справа «Про падіння старого клена»

У Львові на паркувальному автомобільному майданчику на автомобіль впала велика гілка дерева. Автомобіль виявився не простим, а депутатським. Цей факт викликав у мережі Facebook небагатоголосу, проте емоційну дискусію, яка розпочалась зі сумної розповіді депутатки Оксани Юринець. Вона написала: «Я припаркувалася о 10:33 і через 10 хвилин на мій автомобіль впало дерево. Я написала заяву до суду, а суд вирішуватиме, хто нестиме відповідальність за розбитий автомобіль. Ми скористаємося всіма можливими юридичними засобами та захистами».

Оперативно, вже о 13:27, прес-служба Андрія Садового повідомила, що Галицька районна адміністрація терміново взялась за ліквідацію наслідків падіння дерева. На місце події виїхала комунальна служба, а після прибуття слідчо-оперативної групи вони виконають необхідні дії – зріжуть і приберуть нестійке дерево.

Паркувальний платний майданчик обслуговує ЛКП «Львівавтодор», який очолює кмітливий чиновник Олег Береза. Навесні на нього склали протокол про корупцію. Керівник «Львівавтодору» для виробничих потреб орендував сам у себе власний автомобіль за муніципальні кошти.

Через сайт, дотичний до мера Андрія Садового, речник ЛКП «Львівавтодор» Олексій Хміль повідомив: «На місце виїхали керівництво «Львівавтодору» і був присутній керівник парковки. Ми не несемо відповідальності за те, що на машину впало дерево. Також ми не відповідаємо за будь-які пошкодження, крадіжку автомобілів. Тут треба звертатися у Галицьку райадміністрацію та ЛКП «Зелений Львів». Ми орендуємо цю територію і платимо за це податки, а вони повинні це обслуговувати».

Якщо це й справді так, тоді або контору треба закривати, або весь цей «творчий колектив» спровадити у середовище, де відповідальність за збереження майна громадян, які платять гроші, не передбачена. Наприклад, підгортати бараболю чи вирощувати бурячки.

За деревами на вулиці Валовій, на якій розташували автостоянку з метою поповнення міської скарбниці, повинні слідкувати і працівники ЛКП «Старе місто», яке знаходиться за 150 метрів від місця падіння злощасного дерева, і працівники ЛКП «Зелений Львів».

Проте найголовніше інше. Інцидент відбувся на виборчій дільниці №461860, яка належить до 117 виборчого округу, за який перед територіальною громадою Львова несе відповідальність, а особливо за безпеку громадського простору, депутатка Оксана Юринець.

На цій стоянці вона ймовірно паркувала своє авто не раз, відколи стала депутаткою парламенту, як і раніше, коли була депутаткою Львівської обласної ради. І те, що вона не помічала загрози від старих дерев для львів’ян, особливо для матусь із колясками, які проходили поруч у сквер «На валах», свідчить про неуважність або некомпетентність.  До осіб, яким львів’яни надали вищу законотворчу компетенцію, передбачені й вищі вимоги.

Судову праву «Про падіння старого клена» розглядатимуть за територією підсудності – у Галицькому суді міста Львова. Будемо спостерігати й розповідати львів’янам про її слухання і судове рішення.

«Газпром» програв Україні всі суди

Верховний Суд України не прийняв у провадження заяву ПАТ «Газпром» про перегляд постанови Вищого господарського суду від 13 липня 2016 року, якою підтверджено рішення судів нижчих інстанцій про штраф Антимонопольного комітету України, у розмірі 85,966 млрд гривень, накладений на руску компанію.

У січні 2016 року АМКУ наклав 85,966 млрд гривень штрафу на ПАТ «Газпром» за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту природного газу України. Згодом штраф зріс до 171,932 млрд грн за рахунок пені за його несплату.

У квітні 2017 року АМКУ скерував до Державної виконавчої служби заяву про відкриття виконавчого провадження про примусове стягнення з ПАТ «Газпром» 171,932 млрд гривень. Крім того, у Міністерстві юстиції відпрацьовують правовий механізм виконання рішення суду про стягнення коштів із «Газпрому» на території інших країн.

На Кремлі перебувають в глибокому отетерінні. У них імовірно почався процес осмислення, що Україна – це не колишня філія «Газпрому», цілком інша форма організації суспільства з визначеною територією, економікою і політичною владою.

Мінюст України: Чернишов проти Пєтухова

Денис Чернишов, заступник міністра юстиції України, несподівано став на захист нелегала і правопорушника Міхеіла Саакашвілі. В інтерв’ю для одного з телевізійних каналів він сказав: «Ще нічого в Україні не трапилось, крім переходу Саакашвілі через кордон. Ті документи, які прийшли як до нас, так і в Генеральну прокуратуру України щодо пана Саакашвілі, свідчать, що в Грузії розглядається кримінальна справа стосовно нього. Це ще не черговий етап у проведенні екстрадиції, отож на цьому етапі Міністерство юстиції участі не бере. Якби Саакашвілі вже був засуджений у Грузії за тими статтями, які назвав під час своєї прес-конференції мій колега пан Пєтухов, тоді б це була часткова прерогатива для Мін'юсту».

На запитання ведучої програми, чи може Україна не видавати Саакашвілі в Грузію, поки там немає рішення суду, заступник міністра відповів ствердно. Із цього діалогу незрозуміло: чи для екстрадиції Саакашвілі в Грузію має бути рішення грузинського суду, чи вже оголошений дистанційний вирок Саакашвілі у чотирьох кримінальних справах.

Цікавою є ще одна фраза заступника міністра юстиції України Дениса Чернишова: «Ще нічого в Україні не трапилось, крім переходу Саакашвілі через кордон». Громадянин Чернишов насправді є юристом чи тільки поклопотався для себе про відповідний диплом?

Лицемірний звіт в ООН

Ідріс Джазаірі, спеціальний доповідач ООН, під час своєї планової доповіді у Брюсселі повідомив, що внаслідок дії санкцій Заходу, запроваджених проти РФ у зв’язку з анексією Криму та військовою агресією на Донбасі, Москва втратила $55 мільярдів. У доповіді також сказано, що антирускі санкції обходяться країнам, які їх запровадили, у $3,2 млрд щомісяця, а основний тягар економічних втрат лягає на країни ЄС.

Перші санкції проти кремлівського агресора запровадили 6 березня 2014 року. На момент доповіді Ідріса Джазаірі санкційний період становить 29 місяців. Отож $3,2 млрд щомісячних втрат перемножимо на 29 місяців і отримаємо фантастичну суму – $92,8 мільярда.

В Ідріса Джазаірі або калькулятор несправний, або совість нечиста. Він є послідовним прихильником зняття санкцій із кремлівського агресора, а під час своєї попередньої доповіді, яку виголосив 28 квітня, збитки ЄС порахував у понад $100 мільярдів. Якщо до цієї суми додати збитки за останні півроку, тоді станом на вересень 2017 року втрати ЄС повинні становити орієнтовно щонайменше $110 мільярдів, а не $92,8 мільярда. Проте Ідріса Джазаірі ймовірно усвідомив, що його заява про те, що внаслідок санкцій ЄС втрачає вдвічі більше від РФ, буде відверто брехливою.

В ООН повідомили, що Ідріс Джазаірі зробив велике дослідження щодо руйнівних наслідків санкцій і здійснив візит на Москву. Щоправда невідомо навіщо: чи то узгодити цифри, чи отримати якусь мотивацію. Отож свою вересневу доповідь він зробив правильною для Кремля – санкції треба знімати.

Натомість експерти WIFO (Австрійський інститут економічних досліджень) порахували, що країни, які запровадили санкції проти Москви, станом на 1 січня 2017 року втратили 17,6 млрд євро. Найбільше збитків зазнали ті країни, що мали глибокі економічні зв’язки із Москвою. На першому місці в ЄС серед постраждалих від санкцій знаходиться Німеччина із втратами ВВП у 6 млрд євро, або, за іншою оцінкою, орієнтовно 97 тисяч робочих місць. Всього країни ЄС, включно з Великобританією, втратили майже 400 тисяч робочих місць.

Інші експерти доводять, що вище зазначені розрахунки – і алжирця Ідріса Джазаірі, і експертів WIFO – не відповідають дійсності, є завищеними, бо насправді відчутні секторальні санкції проти РФ запровадив 2 серпня  Дональд Трамп. А також дозволив експорт із США газу, нафти і вугілля, щоби позбавити Москву континентальної монополії у сфері «бурої» економіки.

Ключові напрямки розвитку ЄС

Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер виступив із щорічного звернення до Європарламенту, під час якого окреслив головні стратегії ЄС у сферах євроінтеграції, рівності, міграції, безпеки, промисловості, торгівлі тощо. Європейська інтеграція, в розумінні Юнкера, передбачає запровадження:

▪ посади президента ЄС;

▪ посади міністра фінансів та економіки ЄС;

▪ євро як валюту для всіх країн-учасниць ЄС;

▪ банківський союз ЄС;

▪ управління праці ЄС;

▪ корпоративне оподаткування країн-учасниць ЄС;

▪ гармонізацію ПДВ;

▪ новий податок на фінансові транзакції;

▪ спільну армію ЄС.

Юнкер наголосив, що ставлення до громадян бідних країн сходу ЄС, як до «другого класу», є антигуманним і запропонував:

▪ суворо карати компанії ЄС, які під тим самим брендом реалізують на сході європейського блоку товари гіршої якості;

▪ запровадити справедливу оплату лікування для працівників;

▪ забезпечити вакцинацією дітей за найвищими стандартами в усіх країнах європейського блоку.

Необхідно впровадити Болгарію і Румунію до Шенгенської зони, а Хорватію – якомога скоріше. Це частина стратегії, спрямована на те, щоб усі країни ЄС увійшли до всіх структур блоку, включно із запровадженням євро та банківського союзу.

Юнкер не зробив жодних політичних заяв щодо того, як країнам ЄС поводитись із Британією після завершення «Brexit», який назвав трагічним для всієї Європи та пророкував, що британці ще пожалкують. Водночас після 2019 року країни Балканського регіону повинні мати реальний шанс на вступ до ЄС, окрім Туреччини, для якої така перспектива не передбачена у найближчому майбутньому.

Юнкер пропонує створити нове європейське агентство з кібербезпеки. А новому підрозділу європейської розвідки надати можливість координувати обмін інформацією між усіма країнами ЄС стосовно підозрюваних терористів, а також повноваження розслідувати злочини, пов’язані з тероризмом.

Далі Юнкер наголосив, що ЄС повинен почати переговори щодо вільної торгівлі з Австралією та Новою Зеландією, а попередньо завершити до кінця 2019 року вже розпочаті аналогічні переговори з Японією і країнами Латинської Америки.

А ще Юнкер хоче, щоби країни-учасниці європейського блоку узгодили нові правила надання притулку біженцям, особливо вихідцям із країн Африканського континенту. Навіщо Європі етнічний Вавилон і хто стоїть за концепцією «перемішування європейських етносів» Юнкер не повідомив.

У США звинуватили руских резидентів

Американські чиновники, що відвідають за якість повітря у Сан-Франциско, звинуватили руских резидентів у порушенні закону, адже у місті заборонено спалювати сміття. Задимлення сталось за день перед тим, як руских змусили залишили територію консульства РФ у Сан-Франциско.

Так, 1 вересня над будівлею руского консульства помітили великі чорні клуби диму, що йшли із димової труби. Пожежників, які прибули на місце події, у приміщення консульства не пропустили. На підставі зовнішнього спостереження вони констатували, що «інтенсивно спалювали невідомі предмети».

Через задимлення повітря над територією Сан-Франциско руских звинуватили у порушенні закону штату Каліфорнія, за що із них стягнуть штраф. На Москві штраф платити відмовляються, а задимлення Сан-Франциско назвали «способом консервації будівлі».

Дипломатична пря

США мають намір звернутись за роз'ясненнями до руского МІДа з приводу ліквідації зарезервованих паркувальних місць для американських дипломатів біля генконсульств на РФ. Про це повідомили у прес-службі Держдепартаменту. Там підтвердили, що паркувальні місця, які раніше були передбачені поряд із посольством і консульствами на Москві, Єкатеринбурзі, Санкт-Петербурзі і Владивостоці, відтепер скасовані.

На цьому тижні Лавров заявив, що Москва приведе до повного паритету умови, в яких працюють рускі зарубіжних установи у США і американські на РФ.

Ярослав Левків.

(Фото ілюстративне).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ