Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

Терешкову і Галана у Львові варто демонтувати без огляду на закон про декомунізацію, - історик

Відомий український історик та дослідник, директор музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий переконаний, що пам’ятник Валентині Терешковій та меморіальну таблицю Ярославу Галану варто демонтувати незалежно від того, чи підпадають вони під декомунізацію. Таку думку сьогодні, 28 квітня, він висловив у коментарі Гал-інфо.

Як відомо, у Львові, на вул. Виговського (колишня назва - Терешкової), перед входом у міську комунальну поліклініку № 5 досі стоїть пам'ятник Валентині Терешковій, першій жінці-космонавтці, яка нині є депутатом Державної Думи Росії від партії «Єдина Росія», і яка проголосувала за анексію Криму в 2014 році та низку дотичних до цього законів.

У Львові стоїть пам'ятник депутату Госдуми РФ, яка голосувала за анексію Крима

«Щодо пам’ятника Валентині Терешковій та меморіальних таблиць Ярославу Галану, то їх варто демонтувати так чи інакше, незалежно від того чи підпадають вони під декомунізацію, чи ні. По-перше, Терешкова жива і з якого дива їй стоїть пам’ятник у Львові – невідомо. По-друге вона їздила у Крим і точно підтримувала анексію Криму, будучи депутатом Держдуми РФ. Те, що цей пам’ятник стоїть у Львові, - це недопрацювання нашої місцевої влади», - сказав Руслан Забілий.

Ярослав Галан.
Ярослав Галан.
Ярослав Галан.
Ярослав Галан.
1/5

Він наголосив, що пам’ятні дошки Ярославу Галану, які розміщені на фасаді будинку № 46 на вул. Стрийській та на фасаді будинку № 18 по вул. Героїв Майдану, також потрібно демонтувати.

«Ярослав Галан – це дуже одіозна фігура. Те, що він писав і що він робив, було скеровано на боротьбу з українським визвольним рухом і утвердження радянської влади в Україні. Історія його загибелі досі дискутується. Швидше всього, до чого схиляються історики, він був ліквідований за допомогою радянської агентури. Хоча це питання є доволі спірним. Відомо, що його творчість пронизана ненавистю до національно-визвольних змагань українців та Греко-католицької церкви», - наголосив Руслан Забілий.

Садовому дали два тижні, щоб демонтувати Монумент Слави, Терешкову і таблицю Галану

Нагадаємо, що Валентина Терешкова є російським радянським космонавтом і Героєм Радянського Союзу. Нині вона генерал-майор авіації у відставці. Терешкова є першою жінкою-космонатом і першою жінкою генералом в Росії. Також вона діючий депутат Державної думи РФ від путінської політичної сили «Єдина Росія», заступник голови комітету Держдуми з міжнародних справ. Член Вищої ради «Єдиної Росії».

Ярослав Галан (1902 – 1949 рр) був радянським письменником, публіцистом та комуністичним активістом. Галан відомий своїм підлабузницьким ставлення до окупаційної радянської влади. Він засуджував ідеї української державності, називав українську революцію — «жовтоблакитний маріонетковий балаган типу 1918 року», оббріхував ОУН, УПА, а також греко-католицьку церкву. Його стаття «Плюю на Папу» стала відповіддю на відлучення його від Церкви папою Пієм XII. Ярослав Галан в своїх публіцистичних працях часто вигадував випадки непідтверджених «звірств» українських націоналістів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ