Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Терористи ОРДО затримали підлітків і звинувачують їх у підриві військової техніки

Терористи ОРДО затримали п'ятьох неповнолітніх хлопців. Їх звинувачують начебто у диверсійній діяльності за вказівкою українських спецслужб. Як повідомляється на терористичному сайті «МГБ ДНР», "підлітки звинувачуються у підриві автомобілів, цивільних і військових об'єктів".

«Міністерством державної безпеки ДНР встановлено, що за період з травня 2015 року по червень 2016 групою неповнолітніх в складі: Ковальчука, Белавина, Пазушка, Хмеленка, Солодовникова, Миронова і Коваля були здійснені підриви автомобілів цивільних осіб, військової машини зв'язку, МТЛБ, службового автомобіля Ясинуватського міського відділу МВС та інших цивільних і військових об'єктів», - йдеться в повідомленні злочинної організації.

Згідно з повідомленням, найстарший учасник групи Богдан Ковальчук - повнолітній - йому 18 років. Його називають "главою ДРГ". За словами Ковальчука, начебто до здійснення підривів автомобілів в Ясинуватій його примусив український військовослужбовець, якого він зустрів у 2015 році під час розвантаження контрабандного вантажу в Скотовате. Співробітник спецслужби з позивним «Алмаз» нібито видав йому вибухову речовину, а після підриву групою підлітків автомобіля заплатив їм 5 тисяч гривень.

Як начебто стверджує затриманий, пізніше «Алмаз» дав доручення перейти на здійснення підривів військової техніки бойовиків «ДНР», погрожуючи розправою над ним і членами його сім'ї.

До здійснення диверсій Ковальчук привернув своїх друзів, яким 15 і 17 років.

Терористи повідомляють, що на свідченнях всі затримані підлітки стверджували, що здійснювали вибухи цивільних і військових об'єктів через страх розправи над їхніми близькими.

У "вербуванні підлітків" «МГБ ДНР» звинуватило українського військовослужбовця, заступника командира батальйону «Айдар» Ігоря Ріцька. Він двічі був кандидатом на виборах до Верховної Ради - в 2014 році і на проміжних виборах в український парламент в 2016 році.

Водночас Служба безпеки України заперечує інформацію про вербування неповнолітніх громадян для здійснення диверсій на непідконтрольній території.

Як розповів «Новинам Донбасу» радник голови СБУ Юрій Тандит, жертвами маніпуляцій окупаційної влади стають проукраїнські налаштовані жителі, в тому числі, діти.

«Діти патріотично налаштовані стають метою атак незаконних дій. Ми нікого не вербуємо і не використовуємо неповнолітніх людей для спеціальних заходів», - сказав він.

За словами радника голови СБУ, українська сторона регулярно отримує інформацію про таке використання підлітків з метою дискредитувати Збройні сили України.

«На жаль, останнім часом регулярно надходить інформація з території, що непідконтрольна українській владі. Історії про затримання дітей, які нібито завербовані українськими спецслужбами. Ми не раз. звільняючи громадян України, яких вивозять звідти, отримували інформацію про те, що по відношенню до неповнолітніх застосовують різні способи впливу», - додав Тандит.

Додамо, що на засіданні гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи 7 вересня учасники обговорили питання про дотримання Конвенції про права дитини.

Новости Донбасса

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ