Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

The Financial Times закликала Трапма нагадати Путіну про кримського журналіста

26 січня британська «The Financial Times» надрукувала листа до редактора про долю кримського журналіста Миколи Семени, якому загрожує п’ять років в’язниці. Публікація називається «Чи підтримає лідер вільного світу віроломну російську агресію?». Про це повідомив Центр інформації про права людини

У публікації  журналіста Юрія Луканова, який співпрацює з Центром інформації про права людини, згадується, що Миколі Семені було висунуто звинувачення того ж дня, коли відбувалася інавгурація Дональда Трампа. Коли Трамп був кандидатом в президенти, він здивував своєю пропозицією визнати нелегальну анексію Криму через те,  що, за його словами,  більшість кримчан підтримувала ідею приєднатися до Росії.  Містер Трамп, відзначається в листі,  має взяти  до уваги, що Микола Семена зараз увійшов до довгого списку тих журналістів, активістів і простих кримчан, хто може отримати тривалий тюремний термін за те, що має  протилежну точку зору.

В публікації згадується про так звану «кримську поправку» до Кримінального кодексу Росії, ухвалену Державною Думою РФ  у травні 2014 року, яка передбачає п’ять років в’язниці для кожного, хто порушить питання територіальної цілісності Росії. Четверо кримських журналістів отримали звинувачення, згідно цього закону, за те, що говорили про легальне право України на цю територію. Кілька дюжин активістів і членів кримськотатарської етнічної меншини стикнулися з  такими ж звинуваченнями за незгоду з незаконним захопленням землі і репресіями на півострові.

Автор публікації згадує також паризького кореспондента Укрінформу Романа Сущенка, якого арештували у Москві, куди він приїхав провідати родичів, і звинуватили у шпигунстві проти Росії.

«Росія вже третій рік, - йдеться у публікації, -  веде жорстоку війну проти України: від  гібридного залякування і дезінформації через пропагандистські канали аж  до  пригнічення і реальних не на життя, а на смерть, військових битв у східному регіоні Донбасі. Об’єднані російські військові сили і сили відколотих регіонів продовжують щоденні обстріли і регулярні вбивства урядових військ. Близько 10000 у майже трирічній боротьбі. Не зважаючи на це, президент Трамп, повторює про свої плани встановити дружні стосунки з Росією і може підтримати зняття санкцій накладених через агресію проти України».

Публікація звершується пропозицією лідеру вільного світу  Дональду Трампу, коли він тиснутиме руку російському візаві Владіміру Путіну під час зустрічі тет-а-тет,  говорити  про долю журналіста Миколи  Семени, який писав для Радіо Свобода, про інших переслідуваних кримчан і  донбаських жертв триваючої війни.

Автор публікації резюмує, що мовчання містера Трампа лише підтримає і заохотить далі розпалювати віроломну війну Росії проти свободи слова, прав людини і миролюбного сусіда.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ