Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Томбінський про безвізовий режим: виконано все крім е-декларацій

Посол ЄС в Україні Ян Томбінський заявляє, що остання вимога, яку повинен виконати Київ, аби отримати безвізовий режим з Євросоюзом, - це запуск повноцінної системи електронного декларування.

"Всі елементи (вимог, необхідних для ухвалення рішення про скасування віз. – Ред.), крім питання електронних декларацій досягнуті… Українська влада зараз відповідальна за виконання останнього елемента", - заявив він журналістам.

Пан Томбінський заявив, що раніше президент та прем’єр-міністр України заявили, що система е-декларацій запрацює до кінця першого кварталу поточного року.

"Є ще один урок для України: робіть речі вчасно, не відкладайте рішень, не імітуйте процеси. Ви втратили стільки часу на створення Нацагентства з запобігання корупції. Чому? Хтозна", – сказав він.

Пан Томбінський відмовився назвати конкретну дату можливого скасування віз, закликавши не спекулювати на цьому питанні.

Водночас він висловив жаль, що цього не станеться до його від’їзду з України. Каденція пана Томбінського завершується, і вже найближчим часом до Києва прибуде новий посол ЄС Г’ю Мінгареллі.

"Відносно невелика група людей взяла в заручники всю Україну", - резюмував Ян Томбінський ситуацію з виконанням Україною вимог щодо безвізового режиму.

"Якщо хтось хоче завдати шкоди власним інтересам, як ми можемо цьому завадити?" - відповів він на питання про те, як представники української влади пояснюють свої кроки, які перешкоджають отримати безвізовий режим.

Пан Томбінський закликав Київ приділяти більше уваги підвищенню довіри до себе на міжнародній арені.

"Якщо не можете чогось зробити – краще не обіцяйте, що зробите", - заявив він.

Переговори про надання Україні безвізового режиму з ЄС тривають уже кілька років. Петро Порошенко минулого тижня заявив, що переконаний, що "Європа відкриє безвізові двері" для українців "через лічені тижні". У своїй інавгураційній промові (7 червня 2014 року) пан Порошенко обіцяв українцям можливість подорожувати без віз з січня 2015 року.

BBC Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ