Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Топ-7 археологічних знахідок 2015 року у Львові

Надворі лише лютий, але через теплу зиму львівські археологи вже розпочали новий польовий сезон. Разом з цим згадують і аналізують, що найцікавіше вдалось знайти під час розкопок торік. Про це розповіли у Рятівній археологічній службі.

2015 рік був не надто щедрим на дослідження у самому Львові. Однак археологи НДЦ «Рятівна археологічна служба» ІА НАН України змогли продовжити розкопки на кількох цікавих ділянках у середмісті Львова, зокрема, на розі вул. Краківська – Вірменська і на вул. Шевській. Науковці також провели шурфування на території синагоги «Золота Роза», завершили дослідження на ділянці на вул. Веселій, 5, і розпочали розкопки на вул. Льва, 2 поблизу площі Старий Ринок.

Незважаючи на невелику кількість місць досліджень, археологам вдалося виявити багато цікавих артефактів, з яких сформували топ-7.

Влітку під час розкопок на розі вулиць Краківська – Вірменська археологам трапилась незвична знахідка - 70-ти сантиметровий дерев'яний меч, який дуже добре зберігся до наших днів. Таку річ науковці знайшли вперше. «Датуємо його XVI ст. і припускаємо, що це могла бути дитяча іграшка. Мабуть, його робили за зразком бойового аналога того часу. Після консервації плануємо віддати його знавцям зброї, які скажуть, що стало прототипом цього дерев’яного меча», - розповів науковий співробітник «Рятівної археологічної служби» Остап Лазурко.

Рятівна археологічна служба

На цій же ділянці вперше знайдено дерев'яні колодки для пошиття взуття, які попередньо датують XVI ст. Виявлено одразу шість колодок, три з яких мали клейма. «На колодках було два різні клейма: на одній - у вигляді щита, на іншій парі було клеймо у вигляді квітки. Можливо, що це цехові клейма», - припускає Остап Лазурко і зазначає: колодки, очевидно, були для пошиття чоловічого взуття, адже пасують десь на нинішній 42-43 розмір.

Рятівна археологічна служба

Унікальну знахідку подарував дослідникам і один з водозбірників, який розкопали на вул. Шевській, 4. З його заповнення витягли металеву миску з клеймом орієнтовно XV-XVI ст. Очевидно, вона зроблена з олов’яного сплаву. «Наразі нічого не можемо сказати щодо клейма, бо аналогів йому поки що не знайшли у нашій науковій літературі. Тому хочемо залучити до співпраці геральдистів. Але вже зараз розуміємо, що миска дуже цікава. На той час металевий посуд був великою рідкістю і коштував дуже дорого. Він трапляється вкрай рідко - за 20 років досліджень у Львові ми з колегами знайшли лише два казани, дві миски, металевий кубок і тацу», - розповів Остап Лазурко.

Рятівна археологічна служба

Нагадаємо, що у 2013 році у подібному водозбірнику на сусідній ділянці знайшли олов’яну тацу з двома клеймами у вигляді лику Спаса нерукотворного і герба Львова. Історики припускають, що це може бути найстаріше з відомих зображень герба Львова на металі. Знахідка сьогодні експонується на виставці «Врятовані скарби підземного Львова» в Археологічному музеї міста Кракова.

З вулиці Шевської походить ще одна знахідка – бойова сокира XVI ст. Фахівці припускають, що за аналогіями вона могла потрапити з Московії. Схожі сокири у той час були на озброєнні їхніх дружинників. Зроблена вона з заліза, з клеймом, і дуже добре збереглась до нашого часу. Раніше, зазначає Остап Лазурко, у Львові знаходили давні сокири, однак не бойові, а ремісничі. Знахідка також є частиною тимчасової експозиції в Археологічному музеї міста Кракова.

Рятівна археологічна служба

Ще однією цікавою знахідкою минулого року є фрагменти глечика XV-XVI ст. з території синагоги «Золота Роза». Він розписаний у східному стилі і, очевидно, був завезений сюди зі сходу чи півдня. Збережена висота глечика усього 20 см і, ймовірно, що його могли використовувати для вина.

Рятівна археологічна служба

У XVIII ст. дуже популярними серед заможних людей були декоративні полив'яні миски, оскільки технологія їхнього виготовлення сягнула високого рівня. Одну з таких мисок було виявлено на під час досліджень на розі вул. Краківська – Вірменська. Вона має круглу форму, а на її поверхні зображено чотири медальйони з вершниками. 

Рятівна археологічна служба

Найважливішою, за науковим значенням, знахідкою 2015 року з теренів Львова археологи «Рятівної археологічної служби» вважають фрагменти ліпного горщика VIІІ ст., який належав носіям лука-райковецької культури. Його виявили на розі вул. Краківська – Вірменська. «Географічно - це поки що найбільш південна точка у Львові, де було знайдено матеріал слов’янського часу. Раніше схожі знахідки були виявлені на місці нинішнього ринку Добробут та на вул. Веселій. Чому це так важливо? Бо це говорить про постійну заселеність середмістя ще до формального заснування Львова. Тому місто виникло тут не випадково», - говорить Остап Лазурко.

Рятівна археологічна служба

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ