Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Торгівля ялинками у Львові: подекуди незрозуміло чи потрапив на ринок, чи у сосновий ліс (фото)

Традиційно перед новорічно-різдвяними святами Львів перетворюється на ялинковий ліс. Не тільки ринки, а й вокзали, автостанції, зупинки, тротуари стають схожими на соснові ліси. Цього року, як і в попередні роки, відповідні управління обіцяли, що боротьба з ялинковими браконьєрами вестиметься посилено. Однак журналістській камері вдалося зафіксувати наслідки такої «боротьби» біля Привокзального ринку: ялинки там густіші, аніж у лісі. Ними заставлено все, починаючи від тротуарів, і закінчуючи трамвайними коліями, і торгівля там йде повним ходом. Відповідні служби запевняють, що борються з ялинковими браконьєрами, але і визнають, що велика кількість ялинок все ж потрапляє на ринки в обхід закону.

Зокрема начальник обласного управління лісового і мисливського господарства Анатолій Дейнека у коментарі агенції повідомив, що на цьому ринку регулярно проводяться рейди, які виявляють велику кількість незаконно зрубаних ялинок. Продавці цих ялинок, за його словами, притягуються до адміністративної відповідальності. Його заступник Мирослав Пилипів пояснив, що така велика кількість ялинок на Привокзальному ринку спричинена специфікою самого ринку, оскільки він знаходиться біля приміського вокзалу, куди прибувають поїзди з лісистих районів області. «Велика кількість ялинок на Привокзальному ринку є незаконно зрубаною, однак це важко довести, оскільки вирубка ялиці дозволена в сусідніх областях. Часто продавці стверджують, що привезли свій товар з іншої області, де вирубка ялиці дозволена. Таких горе-продавців ми можемо спіймати лише «на гарячому» - безпосередньо у лісі або тоді, коли продавець з ялинками виходить з поїзда» - розповів Мирослав Пилипів. Втім чиновники скромно промовчали про те, скільки ж вони впіймали цих самих горе-продавців та й чи ловили взагалі.
Запевняє, що бореться з браконьєрами і міліція. Прес-секретар обласного управління МВС Денис Харчук у коментарі «Гал-info» повідомив, що міліція проводить рейди ринками міста та області на виявлення незаконної торгівлі ялинками. Зокрема, посилений контроль ведеться у Сколе, Самборі, Старому Самборі та інших лісистих регіонах області. Втім жодних даних щодо впійманих та оштрафованих незаконних торгівців лісовими красунями в речник обласного управління МВС не надає.
Міські ж служби визнають, що більшість людей, які продають ялинки у Львові, здійснюють продаж без відповідних дозволів. Втім, вилучати такі ялинки має право лише міліція.
Нагадаємо, що цьогоріч обласне управління лісового та мисливського господарства спільно з Державною екологічною інспекцією в Львівській області та ГУ МВС України у Львівській області заявляли, що проводитимуть рейдові перевірки для контролю щодо законності реалізації новорічних ялинок та їх продажу у несанкціонованих місцях. Також, за інформацією Львівського ОУЛГМ, цього року на період зимових свят на автодорогах, залізничних та автобусних станціях створені пости для перевірки законності придбання та перевезення новорічних ялинок. До речі Львівське ОУЛМГ спільно з ГУМВС у Львівській області, УМВСУ на Львівській залізниці, Державною екологічною інспекцією у Львівській області та обласним Держуправлінням охорони навколишнього природного середовища видало указ, яким передбачено, що реалізації підлягають новорічні ялинки при наявності у торці відпускного клейма.


Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ