Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Торік Львівщина отримала рекордну суму коштів на збереження культурних пам’яток

Торік Львівщина отримала рекордну суму коштів на збереження культурних пам’яток. Про це під час звіту розповіла т.в.о. директора департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА Оксана Ткачук.

Понад 11,5 мільйонів гривень – саме стільки Львівська область отримала у 2016 році на охорону і збереження культурної спадщини. Ця сума є найбільшою серед регіонів України і рекордною для Львівщини. За ці кошти в області виконали ремонтні, протиаварійні і реставраційні роботи на 14-ти пам’ятках архітектури, виготовили 130 паспортів для архітектурних пам’яток, здійснити дослідження і впорядкування історичних поховань на території десяти районів. І це лише частина завдань, які минулоріч вдалось реалізувати у цьому напрямку.

"Торік на охорону і збереження культурної спадщини наша область отримала понад 11,5 мільйонів гривень. І це рекордна сума, адже раніше таких коштів раніше не надавалось, - зазначила Оксана Ткачук. - Важливо також наголосити, що у порівнянні з іншими регіонами, Львівщина отримала найбільшу суму на реалізацію заходів зі збереження пам’яток".

За її словами, у 2016 році вдалось виготовити 130 паспортів для архітектурних, історичних та щойно виявлених пам’яток, а також виконати поточні ремонти 7-ми дерев’яних храмів: у с.Заболотці Бродівського району, с.Лопушанка і с.Матків Турківського району, с.Сприня Самбірського району, с.Фусів Сокальського району, с.Дмитровичі Пустомитівського району та м.Дрогобичі.

Також виготовлено проектно-кошторисну документацію для реставрації 13 надбань архітектури, розпочато першочергові протиаварійні та реставраційні роботи пам’яток у с.Дернів і с. Батятичі Кам'янка-Бузького району, смт Підкамінь Бродівського району, смт Поморяни Золочівського району та у містах Буську і Дрогобичі. 

"Серед інших завдань, реалізованих у 2016 році, було дослідження і впорядкування історичних кладовищ та меморіалів на території десяти районів області. Йдеться і про впорядкування військових поховань загиблих Першої і Другої Світових воєн, воїнів УПА і УГА, а також жертв політичних репресій", - пояснила Оксана Ткачук.

Проте у департаменті архітектури та розвитку містобудування не зупиняються на досягнутому та у 2017-му мають намір активізувати роботу. Так, наприклад, вже цьогоріч заплановано виготовити облікову документацію і паспорти для 200 пам'яток архітектури, історії та археології, виконати протиаварійні роботи і реставрацію щонайменше 14-ти історичних надбань.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ