Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Торік на Львівщині від туберкульозу померли понад 200 людей

Захворюваність на туберкульоз у Львівській області є нестійкою та стабільно високою. У 2016 році зареєстрували 1 425 випадків захворювання на туберкульоз органів дихання з Них 51 випадок серед дітей віком до 17 років. Протягом року від туберкульозу померли 215 осіб. Про це повідомила лікар-епідеміолог відділення особливо небезпечних інфекцій ДУ “Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України” Ірина Фесенко.

Серед хворих на вперше діагностований туберкульоз у Львівській області 70 % складають соціально незахищені особи: непрацюючі працездатного віку, особи, які повернулися з місць позбавлення волі та особи, які не мають постійного місця проживання.

Серед дітей віком до 17 років найбільше хворіють діти до 6-ти років – 55 %.

На ранніх стадіях туберкульоз часто протікає без симптомів. Захворювання виявляють тільки при проходженні рентгенологічного обстеження. При появі основних симтомів захворювання, таких як кашель понад 2 тижні, зниження або відсутність апетиту, втрата ваги, підвищена пітливість (особливо вночі) та загальна слабкість необхідно негайно звернутися до сімейного лікаря за місцем проживання для проходження обстеження.

У дітей найбільш дієвим методом профілактики туберкульозу є вакцинація вакциною БЦЖ. Первинна вакцинація здійснюється в пологовому будинку здоровим доношеним новонародженим дітям на 3-5 день життя, ревакцинація – у 7 років.

Довідка.

Туберкульоз – це інфекційне захворювання, яке виникає в результаті інфікування мікобактеріями туберкульозу (паличкою Коха). Найчастіше зараження туберкульозом відбувається повітряно-крапельним, повітряно-пиловим, рідше харчовим, контактно-побутовим шляхом, під час безпосереднього контакту з хворим або через забруднені предмети вжитку. Мікобактерії туберкульозу зберігаються в навколишньому середовищі від 3-4 до 8-12 місяців. Збудник хвороби стійкий до дії кислот, спирту, низьких температур, тривалий час зберігається у висушеному харкотинні, на постільній білизні, посуді та особистих речах хворого, в сирому молоці хворої на туберкульоз корови. Не переносить мікроб дії сонячного опромінення, активного хлору дезінфектантів. Джерело інфекції - хвора на туберкульоз людина.

На розвиток захворювання туберкульозом в суспільстві впливає політична та економічна ситуація, безробіття, міграція, алкоголізм, наркоманія.

Туберкульоз проголошений глобальною небезпекою ще з 1993 року Всесвітньою Організацією Охорони Здоров’я. З метою привернення уваги до неї країн всього світу вирішено відзначати 24 березня, як Всесвітній день боротьби з туберкульозом.

В Україні епідемію туберкульозу оголошено з 1995 року, внаслідок чого згідно з Указом Президента України також встановлений Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на туберкульоз, який відзначається щорічно, як і у всьому світі – 24 березня. Саме в цей день, 24 березня 1882 року німецький мікробіолог Роберт Кох оголосив про відкриття мікобактерії (збудника) туберкульозу (паличка Коха).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ