Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Трамп визнав Єрусалим столицею Ізраїлю

Президент США Дональд Трамп визнав Єрусалим столицею Ізраїлю та оголосив про перенесення американського посольства з Тель-Авіва, - ВВС Україна.

Лідери арабських країн раніше просили пана Трампа утриматися від цього кроку, аби не провокувати конфлікт у регіоні.

Як повідомили раніше представники Білого дому, поки США не вибрали будівлю у Єрусалимі під посольство, тому переїзд може зайняти роки.

У такий спосіб президент з одного боку оголосив про доручення Держдепартаменту почати процес перенесення посольства до Єрусалима, але відтермінував сам переїзд на шість місяців.

Усі президенти США, у тому числі пан Трамп, підписують цей документ кожні шість місяців відтоді, як у 1995 році конгрес ухвалив рішення про перенесення посольства.

Статус Єрусалима - одне з найгостріших питань у відносинах між Ізраїлем і арабськими сусідами.

Ізраїль вважає Єрусалим своєю столицею, але палестинці вірять, що Східний Єрусалим - столиця їхньої майбутньої держави.

США стали першою державою, яка визнала Єрусалим столицею Ізраїлю від заснування держави в 1948 році.

Аналіз кореспондента BBC при Держдепартаменті США Барбари Плетт Ашер:

Під час передвиборчої кампанії пан Трамп неодноразово обіцяв перенести посольство. І схоже зараз Трамп просто виконує свою обіцянку.

За словами представників Білого дому, пан Трамп у такий спосіб лише фіксує реальність - Єрусалим, на його думку, і так виконує роль столиці Ізраїлю.

Дипломати вважають, що це не змінює політики США щодо кордонів Ізраїлю. Крім того, залишається і статус-кво щодо Храмової гори.

Йорданія і Саудівська Аравія попереджали пана Трампа, що його крок може серйозно ускладнити ситуацію у регіоні і мусульманському світі. Не схоже, що пан Трамп планує використовувати цей крок під час мирних переговорів.

За словами представників Білого дому, пан Трамп не збирається публічно підтримувати принцип "двох держав для двох народів".

Схоже, палестинці не отримають нічого. Цілком можливо, що існує якась стратегія, але швидше за все пан Трамп лише хоче догодити своїм виборцям.

Статус Єрусалима безпосередньо пов'язаний із конфліктом між Ізраїлем і Палестинською автономією, яку підтримує ісламський світ.

Це місто, особливо східну його частину, вважають священним для трьох релігій - юдаїзму, ісламу та християнства.

Ізраїль зайняв цей район під час Близькосхідної війни 1967 року і вважає місто невіддільною частиною своїх територій. Палестинці ж вважають Східний Єрусалим столицею своєї майбутньої держави.

Згідно з мирною угодою 1993 року, статус міста обговорять на наступних етапах мирних переговорів.

Право Ізраїлю на Єрусалим не визнало міжнародну спільноту. Всі країни, у тому числі найближчий союзник Ізраїлю - США, розташували свої представництва в Тель-Авіві.

З 1967 року Ізраїль побудував у Східному Єрусалимі десятки кварталів, де тепер живуть біля 200 тисяч ізраїльтян.

Міжнародне право не визнає поселення законними, хоча Ізраїль заперечує це.

Якщо США офіційно визнають Єрусалим ізраїльською столицею, це спричинить конфлікт із міжнародною спільнотою. Крім того, таке рішення зміцнить позиції Ізраїлю щодо легальності поселень на сході Єрусалиму.

ВВС Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ