Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Війна з Росією

Трамп закликав Росію припинити "дестабілізацію" України

Президент США Дональд Трамп закликав Росію припинити свою "діяльність із дестабілізації України" та підтримку "ворожих режимів" Сирії й Ірану. Крім того, він закликав Росію приєднатися до боротьби зі спільними ворогами та стати "на захист цивілізації". Про це американський президент сказав у виступі перед великим натовпом людей у польській столиці Варшаві. Про це повідомило ВВС.

Він виступав зі сцени біля пам'ятника Варшавському повстанню 1944 року на історичній площі Красінського.

"Ми закликаємо Росію припинити свою дестабілізаційну діяльність в Україні та в інших країнах, зупинити підтримку ворожих режимів, зокрема Сирії та Ірану, а натомість приєднатися до спільноти відповідальних народів у нашій боротьбі проти спільних ворогів та за захист цивілізації", - сказав Дональд Трамп.

Дональд Трамп до Росії: припиніть дестабілізацію в Україні

На прес-конференції за кілька годин до виступу пан Трамп також згадав про "дестабілізаційну поведінку" Росії.

Але, коли його запитали, чи втручалася Росія у президентські вибори в США, він відповів:

"Насправді ніхто не знає напевно".

"Оборона Заходу"

Дональд Трамп перебуває у Польщі перед самітом G20 у німецькому Гамбурзі.

Навівши приклад Польщі як країни, готової захищати західні свободи, він застеріг проти загроз "тероризму та екстремізму".

Консервативний уряд Польщі поділяє антипатію пана Трампа до імміграції.

"Адже польський досвід нам нагадує - оборона Заходу зрештою спирається не лише на засоби, але й на волю його людей перемогти", - сказав пан Трамп.

"Основним питанням нашого часу є те, чи має Захід волю вижити", - наголосив він.

Згодом у німецькому Гамбурзі Дональд Трамп проведе першу зустріч з президентом Росії Володимиром Путіним на саміті Великої двадцятки.

Тим часом, речник російського президента Дмитро Пєсков заявив, що Кремль не вважає свою діяльність в регіоні дестабілізаційною.

"Саме тому ми чекаємо першої зустрічі двох президентів", - додав він.

На прес-конференції за кілька годин до виступу пан Трамп також:

Закликав країни продемонструвати Північній Кореї, що вона зіткнеться з наслідками за свою "дуже погану поведінку" і сказав, що "з цим треба щось робити".

Заявив, що "сильний союз США з Польщею та НАТО" лишається "критично важливим для запобігання конфлікту".

Звинуватив Росію в "дестабілізуючій поведінці", але, коли його запитали, чи втручалася Росія у президентські вибори в США, він відповів: "Насправді ніхто не знає напевно".

Заявив відносно Сирії, що "будь-яка нація, яка цінує людське життя, ніколи не зможе стерпіти застосування хімічної зброї"

Американський газ для Європи?

Пан Трамп дав прес-конференцію у Варшавському королівському замку разом із президентом Польщі Анджеєм Дудою після того, як взяв участь у саміті "Трьох морів", - саміті 12-ти країн, які мають інтереси в районах Балтійського, Адріатичного та Чорного морів.

Польський уряд намагається стати менш енергозалежним від Росії, і минулого місяця в Польщу з Америки прибув перший танкер зі зрідженим природним газом.

"Не можна бути заручниками одного постачальника", - сказав пан Трамп.

Пан Дуда перед тим заявив, що візит пана Трампа показав, що Польща є "країною, яка має значення".

Стосунки Польщі з іншими державами ЄС дещо загострилися через відмову Варшави прийняти біженців за планом солідарності 2015 року.

bbc.com

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ