Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Треба позбавити НКВДистів військових звань і пенсій, але влада боїться їхніх нащадків

Головний редактор часопису "Ї", політолог Тарас Возняк в ефірі телеканалу Еспресо заявив, що треба позбавити НКВДистів військових звань і пенсій, але влада боїться їхніх нащадків.

Про це йдеться в інтерв'ю політолога, опублікованому на сайті телеканалу ЕспресоTV.

Зокрема Тарас Возняк зазначив, що слід розділяти солдатів, офіцерів і генералів, котрі були на фронті, від репресивного апарату Сталіна – НКВД.

«Навіть не окремі НКВД-исти, були цілі війська, котрі виконували абсолютно злочинну функцію, спочатку репресуючи весь Совєтський Союз, а потім стріляючи в спини солдатам. Згадаймо штрафні батальйони. Тому треба розібратися, хто був в НКВД, чи він є ветераном і чи Україна повинна платити їм пенсію за те, що вони репресували наш народ, чи десь там у Сандармоху  розстрілювали українську інтелігенцію», - сказав Тарас Возняк.

Він зазначив, що навіть після розгрому нацистської Німеччини було чітке розділення на тих, що воювали в складі Вермахту, і тих, хто був в гестапо, СД, у репресивних нацистських структурах: «Вони однозначно були злочинцями і повинні були  нести покарання. Вони мали нести покарання, а не визнаватись ветеранами. Хто покарав у нас енкаведистів? За ті мільйони жертв...».

За словами Тараса Возняка, Україна мала б бодай позбавити їх військових звань і пенсій.

«Інше питання, що всі бояться, всі ж боягузи. Я не знаю жодного президента України, котрий відважився би на таке. Але бояться навіть не те гадюче кубло розворушити, але ж є ще інше  - суди і прокуратура,  - в нас навіть до таких примітивних речей відваги не вистачає. Бо ж є дітки, і виявиться, що дуже багато впливових родин має такий сумний бекграунд.

Політолог погодився з тим, що дуже часто представники спадкових енкаведешних чи мгбешних родин далі лишаються у високій українській політиці, і вони не допустять, щоб, скажімо їх діда чи прадіда, який служив в НКВД, позбавили його генеральського звання, нехай і посмертно.

«І не лише. Бо ж будуть наступні вибори і тут з’ясується, що чийсь  дід був у НКВД, в  розстрільних командах. Чи буде він обраний? Хоча наш народ потрафить і таких обрати. Але, все ж таки, це серйозний аргумент. І це очищення повинне відбутися.  Чому Федеративна республіка Німеччина стала демократичною країною? Тому що там під пресингом  американців, британців і французів відбувся процес, що називається «денацифікація»  - тобто всі справи були переглянуті, і кожен був названий. Відбулася маса судів, відбувалася  маса покарань після нацистської історії. У нашій країні "десовєтизація" не відбулася. Хтось пам’ятає суд бодай над одним енкведистським мерзотником?», - зазначив Тарас Возняк.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ