Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Третейський лідер Садовий

Під патронатом керманича політичної партії «Самопоміч» Львів перетворюється у центр антидержавницької опозиції до Києва. В Україні тривають емоційні дискусії, що робити з нелегалом Саакашвілі. На Москву накотила спершу хвиля злобного політичного осатаніння, а після розмови Меркель із Путіним настало приниження національної бундючності. У США взялись за пропагандистів Кремля – «Sputnik» і «Russia Today», а також створять мікроядерну зброю проти диктаторських режимів РФ, КНДР, Сирії та Ірану. Китай демонстративно дистанціюється від слинявої дружби Кремля.

«Самопоміч» за примирення Порошенка із Саакашвілі

Політичний лідер партії «Самопоміч» і за сумісництвом міський голова Львова вирішив приміряти на себе третейські шати, попередньо в облаченні «голуба миру» пролетівши поміж президентом України і нелегалом Саакашвілі. Керівник «Самопомочі» хоче, щоб українці були мудрими і усвідомлювали, що зовнішній ворог розраховує на розбрат і внутрішню ненависть в Україні. Але зовнішня загроза більше не може бути виправданням для відвертого реваншу олігархії та продовження грабунку країни. Про яких олігархів йде мова львівський плутократ не пояснив, як і не розповів, чи виконав громадянський обов’язок – звернувся в органи правопорядку із заявою про відомі йому випадки  пограбування держави.

А в контексті незаконного проникнення Міхеіла Саакашвілі на територію України партійний бос депутатів, які взяли активну участь у протиправних діях, закликав президента Порошенка і Саакашвілі зробити крок назустріч одне одному, щоб усім стало добре.

Натомість 10 вересня, коли однопартійці Андрія Садового брали участь у кримінальному розгулі на кордоні України, яка сьогодні перебуває в стані війни проти кремлівського агресора, сторінка Андрія Садового у мережі «Facebook» була незаймано-чистою – жодного слова, жодного заклику до правопорушників, аби зупинити свавілля. Третейський посередник, яким позиціонує себе керівник депутатів-порушників, мав би діяти інакше.

Євген Магда вважає, що Саакашвілі в своєму свавільному шалі опинився у ролі унтер-офіцерської вдови і сам себе «відшмагав». Політолог зазначив: «На мій погляд, потрапивши таким чином в Україну, Саакашвілі практично унеможливив підтвердження свого українського громадянства через суд. З однієї простої причини: публічно потоптавшись по одному з атрибутів державності, яким є український кордон, він продемонстрував своє потенційно зневажливе ставлення і до інших атрибутів держави».

Розповідають, що у Порошенка до останнього не вірили, що Саакашвілі принесе Банковій такий подарунок долі – втне фатальну для себе дурницю з незаконним переходом кордону. Тепер його і решту політичних аутсайдерів, учасників  цього кримінального дійства, можна з легким серцем помістити в один човен і спровадити у політичний Аїд..

Президент України: Саакашвілі вчинив злочин

Петро Порошенко повідомив, що під час перетину українського кордону Саакашвілі скоїв злочин проти української держави, а тому всі винні в цій ситуації повинні бути юридично покарані. Президент наголосив, що прикордонні війська правильно вчинили, коли не застосовувати зброю проти цивільних, одурманених гібридною риторикою грузинського гастролера, хоча відповідно свого статуту могли поступити цілком навпаки.

Водночас Петро Порошенко висловив сподівання, що колишній президент Грузії порадує українців і здійснить аналогічний акт завзятого прориву через кордон на свою батьківщину, щоби очистити свій заплямований політичний імідж від підозр в інкримінованому йому криміналі. В іншому випадку, якщо Міхеіл Саакашвілі не збереться з духом і для видовищного прориву грузинського кордону, доведеться запросити для нього парадний ескорт із вулиці Горгасалі.

А поки що урочиста делегація прикордонників прибула у львівський готель «Леополіс», який облюбував собі епатажний нелегал, щоби вручити йому протокол про адміністративне порушення під час незаконного прориву через  кордон. Саакашвілі категорично не хоче протокол прийняти, однак прикордонними налаштовані рішуче. А щоби було веселіше, до компанії запросили і поліцейських.

«Фронтовики» проти «диверсантів»

Парламентарі «Народного фронту» наголосили, що тих депутатів Верховної Ради, які незаконно перетнули український кордон із нелегалом Саакашвілі, необхідно позбавити депутатської недоторканості й притягти до суворої відповідальності.

У «Народному фронті» заявили: «Всі повинні понести кримінальну відповідальність за прорив державного кордону. Так вимагає закон і справедливість, яку ми відстояли на Майдані. Коли вся країна впродовж останніх кількох років бореться за свою незалежність, свободу і своє європейське майбутнє, купка популістів і гастролерів – Саакашвілі, Тимошенко та інші – цинічно борються за владу в країні. Ми вимагаємо від правоохоронних органів негайного притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до незаконного перетину державного кордону України із застосуванням сили, а також роззброєння і арешту бандитських формувань, які брали участь в штурмі кордону та супроводі Саакашвілі. Народні депутати, які були причетні до скоєння цього злочину, повинні понести відповідальність, із них необхідно зняти депутатський імунітет».

На Москві оскаженіли через Польщу

У відомстві Лаврова розлютились через те, що в польському місті Тшцянка місцева громада вирішила позбутись мавзолею на місці могили руским окупантам.

На Москві аж клекотіли від люті й безсилля: «Підготовка до цього блюзнірського акту тривала довго, і польська сторона була чудово поінформована про нашу аргументовану і однозначну позицію проти ліквідації цього монумента. Самоуправство влади Польщі у відношенні до будь-яких радянських меморіальних об'єктів неприпустиме з точки зору діючих міждержавних і міжурядових документів. Висловлюємо рішучий протест з приводу вандалізму польської влади. Вважаємо цей черговий кричущий інцидент прямим наслідком та ілюстрацією антирускої політики керівництва Польщі, в тому числі у меморіальній сфері. У Варшаві повинні розуміти, що така демонстрація зневаги до пам'яті про війну та її героїв є варварством. Миритися з цим ми не маємо наміру».

Таки на Москві й насправді «без оливи в голові», репетують про «самоуправство влади Польщі». А яке на території Польщі повинне бути «управство» як не польське? Узгоджене із Москвою?

Кремль знову погрожує США

Американських дипломатів також обмежать у пересуванні по території РФ у разі аналогічних обмежень для руских резидентів у США. В такий спосіб на Москві хочуть дотримуватись правила старозавітного паритету – око за око, зуб за зуб. Як цей принцип і конкретно до кого реалізують, поки на Москві не розповіли.

Погрози руского МІДа не корелюються із заявою нового посла РФ у США. Вручаючи Дональдові Трампу вірчі грамоти, Антонов поскаржився на погані відносини Москви і Вашингтона, висловивши сподівання, що вони покращаться.

У США не коментували примирливих заяв руского посла і самої зустрічі Трампа із Антоновим, який перебуває під санкціями, що є недобрим знаком у міжнародній дипломатії.

Путін почав задкувати

На Москві зі смутком і приниженням повідомили, що після телефонної розмови Меркель із Путіним, раніше бундючний кремлівський вождь притих і запевнив, що вже не проти, щоби оонівські миротворчі «блакитні каски» перебували не тільки на лінії розмежування ВСУ із його терористами, а й на усій території Донбасу. Водночас Путін «із урахуванням висловлених Ангелою Меркель міркувань» теж не наполягає, щоби перебування миротворців узгоджували з московськими окупантами ОРДЛО.

А ще Путін засудив дії КНДР, які суперечать резолюціям Ради Безпеки ООН. Очевидно канцлерка  Німеччини знає, що і де потрібно прищемити кремлівському опонентові, щоби домогтись такої разючої зміни.

У США взялись за пропагандистів Кремля

Американські спецслужби взялись за розслідування діяльності руского пропагандистського ресурсу «Sputnik» з метою з’ясувати, чи диверсанти невидимого московського фронту бува не порушили суворий американський закон про легалізацію лобізму.

Силовики США опитали американського журналіста Ендрю Файнберґа, який працював на кремлівських пропагандистів допоки його не звільнили за вільнодумство. Файнберґ вирішив, що отримуючи кремлівські гроші він може мати власний журналістський погляд на американські події та писати правду. Через п’ять місяців йому сказали, що він глибоко помилявся і вказали на двері.

Перед звільненням Файнберґ завантажив на флешку копії свого електронного листування із керівництвом і тисячі внутрішніх документів, які регламентують діяльність кремлівських пропагандистів на території США. Звільнений журналіст розповів працівникам ФБР, що під час його роботи на «Sputnik», редактори часто давали завдання, говорячи: «Москва хоче те або те».

Інше кремлівське гніздо – «Russia Today» – також у ФБР викликало підозру, що діє як інструмент пропаганди Кремля. Тепер «Russia Today» змусять зареєструватись у статусі лобіста РФ відповідно FARA (Закон про реєстрацію іноземних агентів).

Конгресмен Дейвід Сисиліні під час «круглого столу» в американському аналітичному центрі «Atlantic Council» повідомив, що з огляду на посилення загрози гібридної війни і пропаганди Кремля вже поданий на розгляд законопроект, який розширить повноваження міністерства юстиції США.

США створять мікроядерну зброю проти РФ і КНДР

Адміністрація президента США Дональда Трампа вирішила створити компактну тактичну ядерну зброю, яка завдаватиме менших руйнувань, аніж традиційні термоядерні бомби. Мікроядерну зброю зможуть використовувати, зокрема, для стримування Кремля, КНДР або інших потенційних диктаторів і супротивників США.

Новий компактний вид озброєння буде придатним для його доставки до цілі з допомогою ракет, літаків або спецслужб. Ця модифікація ознаменує різке відмежування від політики адміністрації Обами, який заборонив створювати будь-яке нове ядерне озброєння. Критики президента Трампа вважають, що його нуклеарна програма зробить більш імовірним реальне застосування ядерної зброї.

Китай відхрещується від московського аутсайдера

Путінський стратегічний розворот економічної політики Кремля на Схід, анонсований після захоплення  Криму і початку санкційного протистояння із Заходом, прогнозовано зайшов у глухий кут. Китай, якого на Москві обрали ключовим партнером, не поспішає вкладати кошти в рускі прожекти, обмежуючись усними намірами і документами, які до нічого не зобов'язують.

Східний економічний форум, який відбувся у Владивостоці минулого тижня, у Пекіні проігнорували: до Путіна не прибув ні Сі Цзіньпін, ні його прем'єр Лі Кецян. Якщо японську делегацію очолював прем'єр Сіндзо Абе, корейську – президент Мун Чже Ін, то Китай понизив цю зустріч до рівня віце-прем'єра Ван Ян.

І хоча під час цього провального форуму Путін традиційно пускав пил у вічі, оголошуючи персональну «підтримку компаніям, які готові освоювати глобальні ринки», а його представник Трутнєв розповідав легенди про укладення 217 угод на 2,5 трильйона рублів, насправді це шоу було химерою, щоби приховати великий московський східний тупик.

Кремлівські заяви про укладення контрактів зі залучення китайських інвестицій на $5,5 млрд для Далекого Сходу РФ не відповідають дійсності. Експерти констатують: це нічим не зобов'язуючі документи, які є тільки деклараціями, цифри яких не відображають реальних вкладень, а хіба що прикрашають статистику економічної кремлівської невдачі.

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ