Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Три місяці на роздуми, або що змінить контракт із лікарем?

Шокова терапія скасовується. Зміна стосунків терапевта (сімейного лікаря, педіатра) з пацієнтом відбуватиметься плавно. Це станеться першого липня, якщо в лікарні, де працює ваш сімейний лікар, є комп’ютер, і з 2018 – якщо нема. Як оформляти стосунки з лікарем, навіщо це вам і що з того лікарю, short.media запитав у заступника міністра охорони здоров’я Павла КОВТОНЮКА.

НАВІЩО ЦЕ ВАМ?

З середини 2017 гроші на первинні потреби лікування та обстеження «ходитимуть за пацієнтом». Тому вам не доведеться платити (доплачувати) з власної кишені за прийом, аналізи чи іншу первинну допомогу. Для цього треба: А) обрати лікаря (сімейного, терапевта, педіатра), якому довіряєте (державна чи приватна лікарня - не має значення); Б) підписати з ним «декларацію про вибір».

НАВІЩО ЦЕ ЛІКАРЮ?

Лікар (педіатр, терапевт, сімейний) матиме вибір: А) як і де йому працювати; Б) скільки пацієнтів обслуговувати; залежно від цього – яку зарплату отримувати. Вимоги: А) бути добрим фахівцем; В) уміти користуватися комп’ютером (щоб вносити дані про пацієнта в Єдиний електронний реєстр).

ЩО ФІЗИЧНО ГАЛЬМУЄ ЗМІНИ?

Відсутність комп’ютерів (доступу до Єдиного електронного реєстру).

Павло КОВТОНЮК, заступник міністра охорони здоров’я:«Ми кажемо: Хочете щоб ваші лікарі більше заробляли? Вони мають працювати з електронним реєстром пацієнтів. Якщо ви не можете – місцева влада – поставити хоча б у кожну амбулаторію по одному комп’ютеру, то будете жити, як жили».

КОЛИ ДЕДЛАЙН?

Примусово заганяти до 1 липня 2017 нікого не будуть, але на початок 2018 має бути все готове на 100%. Головна вимога до місцевої влади – наявність принаймні одного комп’ютера на амбулаторію, до МОЗ, КМУ і ВРУ – остаточно ухвалити нормативні документи.

ЗАПИТАННЯ, ЯКЕ ЧАСТО СТАВЛЯТЬ.

Як у нових умовах заробляти молодим лікарям без досвіду?

Павло КОВТОНЮК, заступник міністра охорони здоров’я: «Старші лікарі мають певний ліміт на пацієнтів. Коли ж беруть молодого лікаря, вони зацікавлені в тому, щоб він попрацював, повчився біля старших і створив свою базу, а з нею – і додаткові кошти прийдуть».

ПАЦІЄНТАМ НЕ ДОВЕДЕТЬСЯ ПЛАТИТИ БІЛЬШЕ?!

Павло КОВТОНЮК, заступник міністра охорони здоров’я:«Ключовий меседж щодо первинної медичної допомоги полягає в тому, що вона покривається на сто відсотків, тобто своєму сімейному лікарю, педіатру, терапевту, за перелік, виписаний у нашому списку про надання первинної допомоги в наказі МОЗ, людина не повинна платити жодної копійки».

short.media

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ