Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Триває реставрація фресок у храмі Петра і Павла у Львові

У Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла (1610-1630 рр.) тривають реставраційні роботи у святилищі храму, під час яких фахівці відновлюють фрески початку XVIII століття. Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив настоятель храму о. Степан Сус.

Фрески Гарнізонного храму демонструють найвищий артистичний рівень мистецтва періоду бароко на Україні.

Гарнізонний храм відомий у Львові ще як костел оо. Єзуїтів, пам’ятка архітектури 1610-1630 рр., побудований архітектором Джакомо Бріано. В радянський час і частково вже у період незалежності України використовувався як книгосховище Львівської національної бібліотеки імені В. Стефаника НАН України. Враховуючи те, що понад 60 років храм не використовувався за призначенням, цінні розписи (фрески) були понищені.

Реставраційні роботи виконуються за кошти парафіян Гарнізонного храму, окремих жертводавців, Міністерства культури та національної спадщини республіки Польща під керівництвом професора Краківської академії мистецтв ім. Я. Матейка - Павла Болінського. Щодня над порятунком фресок працюють науковці з України та Польщі.

Перший етап реставраційних робіт (консервація та реставрація стінопису, 325 м2) планують завершити орієнтовно у жовтні 2017 року. Наступний етап реставраційних робіт у Гарнізонному храмі розпочнеться у 2018 році та в залежності від пошуку фінансів, триватиме до 2022 рр. Реставратори укріпляють малярство та тиньки, що осипаються, розчищають поверхні стінопису, знімають перемалювання, відсолення, укріпляють розшаровані тиньки та доповнюють втрати тиньків. Одним із етапів передбачається проведення естетичної реставрації, що полягає у доповненні втрат фарбового шару.

За цей час вдалося дізнатися багато цікавих речей з історії будівлі, а саме те, що двічі були замальовані оригінальні розписи, зроблені Франциском та Севастяном Екштайнами у 1740-х рр.

Цікавим фактом є також те, що у Гарнізонний храм у XX столітті двічі потрапляли снаряди під час різних боїв, які пробивали склепіння, але не розривалися. Вперше це відбулось у 1919 році, про що є надпис у лівій частині склепіння храму (можна помітити легеньке пунктування місця потрапляння снаряду), другий раз під час ІІ Світової війни (знак залишився над святилищем храму).

"Спільнота віруючих Гарнізонного храму разом із військовими капеланами старається активно підтримувати різні соціальні проекти, а це допомога дітям-сиротам, ув’язненим, одиноким людям, учасникам АТО та членам їх сімей. Значно важче є знайти кошти чи меценатів для реставрації цінних фресок, збереження історичних цінностей. Віримо у те, що спільними зусиллями та з Божою поміччю нам вдасться врятувати розписи Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла у місті Львові", - додав отець Степан. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ