Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Тривожний подзвін по «Газпрому»

У Мінську відбувся перший раунд перемовин комісії Волкер-Сурков. У Чехії вшанували пам'ять жертв кремлівського терору 1968 року. США внесли помітну корективу в попереднє сприйняття руских, американський бізнес готує для рубля суттєвий обвал, а в самих Штатах зростає протистояння у трактуванні історичного минулого країни.

Волкер-Сурков: раунд перший

У Мінську відбулась зустріч Курта Волкера, спеціального представника Держдепартаменту США у справах України, із Сурковим, помічником Путіна. Переговори тривали орієнтовно три години і відбулись в аналогічному режимі, як і попередні перемовини Нуланд-Сурков. Піся завершення переговорів не були передбачені ні прес-конференція, ні брифінг.

Напередодні цієї зустрічі західні ЗМІ писали, що мета Курта Волкера під час зустрічі з Сурковим полягає в тому, щоби дізнатись, чи Путін готовий зрушити патову ситуацію й почати вивід своїх терористів із Донбасу.

Після завершення зустрічі зі Сурковим Курт Волкер відбув у Вільнюс для переговорів із урядом Литви щодо врегулювання українського питання. Незрозуміло, яке відношення до кремлівського тероризму на Донбасі має Литва, яка не належить до складу «Нормандської четвірки». Швидше за все, у Вільнюсі американський спеціальний представник по захищеному каналу зв'язку обговорить результати перемовин зі Сурковим із кимось у США. У Вільнюсі запланований і його брифінг для преси.

Опісля Курт Волкер прибуде в Україну й представить американський варіант вирішення проблеми. Швидше за все, мова буде про варіант, який раніше обговорили Дональд Трамп і Еммануель Макрон.

У Чехії вшанували пам'ять жертв московського терору

Наступного року сповниться півстоліття з того часу, як у країну вторглись московські полчища для придушення у чехів бажання скинути комуно-московське іго.

А вчора по всій Чехії відбулись заходи, приурочені 49 річниці вторгнення в Чехословаччину військ Варшавського договору, зокрема і перед будівлею «Чеського Радіо». На цьому місці у 1968 році рускі танки чавили цивільних мирних демонстрантів. На Вацлавській площі зачитали імена всіх жертв кремлівських убивць і тих, хто загинув під час антимосковських протестів. Жалобні церемонії відбулись у Брно, Ліберці та інших містах.

Ян Гамачек, керівник парламенту, в своїй промові наголосив на необхідності для Чехії мати надійних союзників, вказавши у контексті минулих кривавих подій на важливу роль членства у НАТО. Політик також нагадав про героїзм звичайних людей і зраду керівництва Чехословаччини під час визвольних серпневих подій 1968 року.

Болгарія відмовиться від руских МіГів

Президент Болгарії Румен Радев висловився проти ремонту руских винищувачів Міг-29, які ще перебувають на озброєнні болгарської армії. Президент вважає за доцільне придбати нові винищувачі, які відповідають стандартам НАТО. Особливо він наголосив, що попри високу маневреність МіГів ці винищувачі не мають сучасних бойових характеристик. Так Румен Радев відреагував на недалекоглядну заяву Красиміра Каракачанова, міністра оборони Болгарії, що країна може відмовитись від нових придбання винищувачів і ремонтувати старі рускі МіГи.

Раніше в уряді Болгарії ініціювали переговори про придбання восьми нових багатоцільових шведських винищувачів «Гріпен». Загальна вартість контракту становить орієнтовно 750 мільйонів євро.

Нагадаємо, Президент Болгарії Румен Радев навчався у США в ескадронній офіцерській школі «Максвелла», в оборонному коледжі імені Раковського, має диплом доктора військових наук із тактичної підготовки льотних екіпажів до повітряного бою.

Тривожний подзвін по «Газпрому»

У литовський порт Клайпеди прибув перший газовоз із американського експортного терміналу «Sabine Pass». Паулюс Якутавічюс, представник литовського підприємства «Lietuvos duju tiekimas», повідомив, що СПГ у Клайпеду доставив танкер «Clean Ocean». Це перша партія СПГ із США у країни Балтії та одна з перших, які доставили в Східну Європу. Раніше, а це було 8 червня, у тестовому режимі в Польщу прибуло перше судно зі зрідженим газом із США.

У Вашингтоні мають намір створити в ЄС конкурентний ринок газу, нейтралізувавши монополію «Газпрому», яку Кремль використовує газ не як комерційний товар, а інструмент політичного тиску.

У Китаю створили віртуальний суд

У місті Ханчжоу відбулась церемонія відкриття першого в Китаю інтернет-суду, який має спеціалізацію розглядати справи про злочини у Мережі. Цей суд, зокрема, буде заслуховувати і справи про порушення авторських прав в Інтернеті, оскільки число судових розглядів таких справ невпинно зростає. Згідно з дослідженням, Китай є найбільшим порушником авторських прав.

Всі судові процедури, починаючи з подачі позову на сайт суду і до винесення вироку, будуть проводити в онлайн за допомогою відеотрансляції в режимі реального часу.

Минулого тижня, з доручення Дональда Трампа, торговий представник США Роберт Лайтхайзер заявив про початок розслідування порушення в Китаю законів про інтелектуальну власність. Президент США доручив Робертові Лайтхайзеру дослідити це питання і визначити, чи доцільно застосувати проти Пекіну торгові санкції.

Рублеві готують «парову лазню»

Незважаючи на поки що стабільні ціни на нафту і фальшовані дані «Росстату» про відновлення на Москві економічного зростання, ставлення іноземних інвесторів до руского валютного ринку зумовлює тривогу на Москві. Американські фонди використовують поки що відносну стабільність рубля, щоби наростити ставки на його подальше падіння. Принаймні таке припущення можна зробити із оприлюднених даних Комісії з питань торгівлі товарними ф'ючерсами США.

За підсумками минулого тижня потужні валютні спекулянти, які працюють із рублем через ринок деривативів біржі Чикаго, збільшили на 30% обсяг коротких позицій у ф'ючерсах та опціонах щодо курсу рускої валюти.

Сумарна ставка хедж-фондів проти рубля досягла 11646 контактів, або 29,1 млрд рублів – рекордного рівня за всю історію американської біржової статистики. А обсяг куплених рублів виявився у 2,5 рази меншим, ніж проданих – це 4846 контрактів, або 12,1 млрд рублів. Як наслідок, ставки на падіння рубля перевищили позиції, відкриті щодо його зростання на 6804 контрактів, що також є абсолютним рекордом за всю історію доступних офіційних даних.

Зі статистики CFTC можна зробити висновок, що у валютну гру проти рубля залучені 7 великих американських фондів: вони поступально нарощують продажі рублевих контрактів із травня, а за цей час збільшили в 11 разів ставки на падіння рускої валюти.

Руским ускладнили дорогу в США

Дипломатичні баталії між США і РФ нагадують гру в шахи. Після вимог Москви скоротити число американських дипломатичних службовців на РФ, у Вашингтоні зробили шах – оголосили про припинення видачі для руских неіміграційних віз. Раніше призначені співбесіди скасували, оплачені кошти поверненню не підлягають. А з вересня співбесіди з бажаючими отримати американську візу відбуватимуться тільки на Москві. Тепер мешканцям Владивостоку, щоби пройти співбесіду без гарантій отримати неіміграційну візу, доведеться долати 18 тисяч кілометрів на Москву і назад.

Путіну відповісти нічим. Сотні корінних американців у чергах в рускі консульства США не стоять, провести відпустку на РФ бажання не мають. Конфронтацією зі США Кремль тільки збільшив до себе негативне ставлення руских мігрантів у США і тих на РФ, хто мав намір туди поїхати.

Лавров понуро повідомив, що рішення американського МЗС ще буде ретельно читати, вочевидь по складах, але рускі не стануть «зривати зло» на пересічних громадянах США і не припинять видавати їм візи. Фактично Кремль визнав, що більше немає чим блефувати. А зі злоби, щоби дошкулити Трампові, порівняв його з Обамою. У стилі пізнього совка періоду загниваючого путінізму, Лавром заявив, що США підступно «хочуть викликати невдоволення руских громадян діями Кремля», але це «логіка тих, хто організовує кольорові революції» та «інерція Обами».

За кремлівським скигленням видно неприховану розгубленість. На ляпас Путіна Трамп готовий відповісти хуком, на руский удар під дих – американським ударом по нирках. У реальному часі бере початок нова «Санта-Барбара», тільки не мильна, а цілком справжня і дуже дошкульна.

Будемо дивитись, чим Білий Дім відповість на демонстративне призначення послом у США професійного брехуна Антонова, який категорично заперечує присутність на Донбасі кремлівських терористів та їх непричетність до збиття малайзійського лайнера. Антонов числиться у санкційних списках ЄС, Канади і України.

Рускі США не потрібні

Ускладнення процедури видачі американських віз вказує на зміни в американсько-руских відносинах. США демонструють, що більше не зацікавлені в руских. Якщо після розвалу СРСР у США всіляко намагались заманити до себе руску інтелігенцію, особливо науковців, сприяти реалізації їхніх сподівань досягнення американської мрії, то відтепер у Вашингтоні цю тенденцію зняли з порядку денного. США більше не зацікавлені ні в рускій еміграції, ні в культурному обміні, бо нарешті збагнули, що ніякої культури на РФ нема.

Ускладнення видачі віз позначиться на невеликому сегменті населення РФ, але на тому, яке здатне впливати на ключові рішення у країні. Це метод тиску на правлячий клас, а не на масовий і зомбований електорат Путіна. У Білому Домі вирішили впливати на ситуацію не через вибори на РФ, а шляхом можливого державного перевороту у верхах. Якби ще і в ЄС припинили видавати візи руским, На Москві почались би швидкі політичні зміни.

Трамп розпустив комітет з питань клімату

Видання «The Washington Pos» повідомило, що адміністрація президента США вирішила не продовжувати повноваження федеральної консультативної групи з оцінки змін клімату, термін дії якої завершився 20 серпня. Бен Фрідман, виконавчий директор Національного управління океанічних і атмосферних досліджень, повідомив голові комітету, що агентство не відновить роботу групи. Водночас Ед Мюррей, мер американського міста Сіетл, оприлюднив таку заяву: зазначене рішення адміністрації Дональда Трампа доводить, що «президент відходить від реальності».

Твердження мера Сіетла ймовірно є заангажованим, тому що коефіцієнт корисної дії федеральної консультативної групи практично рівний нулю, зате вони отримували чималу фінансову винагороду за те, як кажуть на Донбасі, що «гнали порожняк». У червні Дональд Трамп оголосив про вихід США із Паризької кліматичної угоди, оскільки вважає, що в такий спосіб американський ВВП методом шахрайства перерозподіляється на користь інших країн, отож до 2025 року США могли б втратити 2,7 млн робочих місць.

Протистояння етносів США і світоглядів

У відповідь на демонтаж пам'ятників Робертові Лі, лідерові американських конфедератів, у США почали знищити статуї Христофора Колумба. Кілька днів тому облили червоною фарбою фігуру Колумба в х'юстонському Белл парку. А вчора пошкодили пам'ятник Колумбові у Балтіморі.

Щоби допекти лівим радикалам, неошовіністам і «Black Lives Matte» (чорному Ку-клукс-кланові), на відеозаписі, поміщеному в Інтернеті, сказано: «Христофор Колумб символізує початок вторгнення європейського капіталізму в Західну півкулю. Колумб дав початок багатостолітній хвилі тероризму корінного населення, убивств, геноциду, ґвалтувань, рабства, нищення екології і капіталістичної експлуатації праці в Америці».

Нагадаємо, у вересні 2011 року Верховний суд племені Черокі позбавив свого племінного громадянства і вигнав із племені орієнтовно понад три тисячі спадкоємців тих чорношкірих, яким були надані індіанські привілеї у 1886 році й право жити за законами племені. Жили собі негри в союзі індіанцями навіть дуже комфортно й безбідно всі 125 років, брали участь у виборах вождя племені, мали безкоштовну медицину, вступ без конкурсу в університети і безкоштовне навчання (за все платили індіанці), додаткові фінансові пільги, оскільки плем'я Черокі, як корінне населення, не платить податки в казну США взагалі, а із казино та інших азартних ігор зокрема. Аж раптом червоношкірі собі пригадали, що чорношкірі, в союзі із білолицими, охоче брали участь у геноциді індіанських племен.

Негри, яким відмовили у подальшому фінансово-соціальному паразитування на привілеях індіанського племені, дуже обурились, назвали це рішення расистським і дискримінаційним, яке абсолютно неприйнятне у XXI столітті. Чиновники з лівацькими поглядами Американського бюро у справах індіанців теж активно підтримали домагання вихідців з Африки повернути собі втрачені привілеї і навіть пригрозили індіанцям, що не визнають рішення Верховного суду племені Черокі.

Джо Кріттенден, лідер племені, надіслав Американському бюро повідомлення, що індіанці – це вільний народ на своїй землі, має власний звід законів і думка якихось білолицих плем'я Черокі не цікавить і не турбує.

Чорношкірі екс-черокі, несподівано опинившись у своєму колишньому безправному минулому, взялись відстоювати втрачені права у судах. Характерна деталь, вони не домагались рівних прав із білим американським населенням, тобто прав і обов'язків громадянина США, а вимагали повернути їм попередній статус черокі, де вони мали права без обов'язків. У світосприйнятті цих новітніх афроамериканських безбатченків закорінений світогляд «Black Lives Matte»: якщо негри мають право у суспільстві – це свобода і демократія, якщо на негрів накладають обов'язок перед суспільством – це расизм, неофашизм і апартеїд узяті разом.

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ