Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Ціни на пальне й надалі зростатимуть, -- Леонід Теплов

Ціни на бензин та дизельне паливо в Україні й надалі зростатимуть, і не виключено що до нового року сягнуть світових цін. Про це в коментарі «Гал-info» заявив експерт з питань ПЕК, черговий редактор енергетичного бюлетеня «Газ і нафта» Леонід Теплов.
«В Україні ціни на бензин та дизельне паливо й надалі зростатимуть, і не виключено що до нового року сягнуть світових цін на нафтопродукти. Зокрема є прогнози, що починаючи з листопада роздрібні ціни на бензин підвищуватимуться на 2 % в день, а ціни на дизпаливо – на 4-6 % в день. Підвищення росіянами ставки вивізного мита на нафтопродукти 1 жовтня ми відчули лише зараз, оскільки фактично місяць трималася стара ціна, поки були запаси нафтопродуктів. Зараз вони закінчуються і відповідно трейдери продають пальне по новій, вищій ціні», -- зазначив Теплов.
Як прогнозує експерт, на цьому подорожчання може не закінчитися. «В грудні росіяни, які є для України найбільшими постачальниками нафтопродуктів, знову переглядатимуть митний збір, і не виключено що підвищать його до 275-300 дол. за тонну. Крім того ситуацію ускладнює введення з 1 січня 2008 року обов‘язкових стандартів Євро-2 на паливо, а в Україні зараз лише Одеській та Кременчуцький НПК можуть давати бензин такої якості, решта заводів потребують модернізації. Тут ще маємо проблему з тим що Кременчуцький НПК (Укртатнафта) став, через конфлікт що виник з поверненням на керівну посаду колишнього керівника, проти якого виступають основні акціонери «Укртатнафти», -- зазначив експерт.
Також як імовірну причину подорожчання палива Теплов називає політичну кризу. «Якщо політична криза продовжиться до середини місяця, парламент не почне нормально працювати то це позначиться черговим стрибком цін на всі товари та продукти, в тому числі і на паливо», -- зазначив експерт.    
 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ