Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Ціни на яблука в Україні та Польщі знов почали знижуватись

За даними «Інфо-Шувар», на гуртових ринках України тільки за останній тиждень ціни на головні сорти яблук знизились на 20%, а в Польщі яблуко подешевшало а 5%. Про це повідомило info.shuvar.com.

Зі слів продавців зниження ціни сьогодні відбувається під впливом збільшення пропозиції, оскільки яблука на ринку досить багато, до того ж, завдяки зниженню ціни, попит на продукцію суттєво пожвавився. Втім, в порівнянні з минули роком, яблуко в Україні поки що коштує на 15-20% дорожче, а в Польщі за рік яблуко взагалі подорожчало в 2 рази.

Згідно даних щоденного моніторингу «Інфо-Шувар», станом на 23 жовтня 2017 року, на найбільшому в Західному регіоні гуртовому ринку ОРСП «Шувар» середня ціна на десертне яблуко сорту «Чемпіон» та «Ренет Симиренка» становить 8,0-10,0 грн/кг (0,3-0,38 EUR/кг), ціни на сорт «Голден» просіли до 10-13 грн/кг (0,38-0,49 EUR/кг), а один з найдорожчих сортів «Ред Джонапринц» (Чорный Принц) гуртом пропонується по 12-13 грн/кг (0,45-0,49 EUR/кг).

Для порівняння, на ринку «Столичний» у Києві яблуко сорту «Чемпіон» коштує 10-15 грн/кг (0,38-0,57 EUR/кг), на ринку «Нежданий» в Херсонські обасті цей сорт пропонується по 9,0-11,0 грн/кг (0,34-0,41 EUR/кг).

Нагадуємо, в першій половині жовтня в Україні було зафіксовано зростання цін на всі сорти яблука, що створило передумови для відносно раннього імпорту з Польщі. Втім, подорожчання негативно вплинуло на темпи збуту, тому продавці вимушені були зафіксувати ціни і вже за два тижні почали їх знижувати. Слід зазначити що в сусідній Польщі ціни на яблуко також почали просідати. Сьогодні найбільш популярні сорти яблук на ринку «Броніше» у Варшаві пропонуються по 0,35-0,45 EUR/кг, це на 5% дешевше, ніж тиждень тому, але в 1,5 рази дорожче, ніж в ту саму дату 2016 року.

info.shuvar.com

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ