Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Ціни в січні побили всі рекорди

Кабінет Міністрів закладаючи у бюджет 2017 року інфляцію у 8%, не розраховував на таке значне подорожчання продуктів і товарів вже на початку року. Але темпи здорожчання такі, що ми можемо стати свідками проходження 8% відмітки, значною кількістю продуктів ще наприкінці березня, тобто за результатами кварталу. Про це на своїй сторінці на ФБ написав директор Асоціації постачальників торгових мереж Олексій Дорошенко.

lexey Doroshenko: "Експерти Асоціації постачальників торговельних мереж проаналізували ціни за січень 2017 року на основі даних Держстату.

За цей місяць значно зросли ціни на овочі, так картопля зросла на 16%, або на 0,84 грн. за кілограм. Це пов’язано з тим, що він є основою нашого раціону, як самий дешевий продукт в Україні. Морква здорожчала на 9%, або на 0,36 грн., буряк на 8%, або на 0,30 грн. Капуста додала в ціні 8%, або 0,30 грн., а лук 4%, або 0,17 грн. Причини подорожчання полягають у піднятті тарифів на опалення і електрику, тому що зараз на зберіганні це головні статті витрат на овочі.

Молочна продукція весь місяць додавала у вартості, і на кінець січня це подорожчання склало на сир 6% або 4,6 грн. за кілограм, сметана 6% або 2,16 грн., молоко 5%, або 0,71 грн. Масло вершкове було лідером серед молочних продуктів у минулому році, тому зараз додало лише 3% вартості, або 3,74 грн.

Такого значного зростання цін на хліб ми не бачили багато років. За січень хліб подорожчав більш ніж на 4%, так хліб житно-пшеничний, або чорний та хліб пшеничний , або білий, зросли на 4%, або на 0,44 грн. Це було прогнозованим після підвищення мінімальної заробітної плати, підвищення ціни на муку та зерно.
З м'яса і м'ясних виробів подорожчали яловичина і ковбаса варена першого сорту. Яловичина додала у ціні 5%, або 4,48 грн., а ковбаса 1%, або 0,8 грн.

Практично усе інше також не стояло на місці і додавало у вартості. Гречка знов зросла на 3%, або на 0,71 грн., цукор на 3%, або на 0,37 грн., макарони на 2%, або на 0,20 грн., борошно пшеничне на 2%, або на 0,14 грн., рис на 2%, або на 0,26 грн. Соняшникова олія пасла задніх, та подорожчала усього на 1%, або на 0,33 грн. І причина її росту у нових відмітках курсу долара, який можна вважати вже постійним.

Радіти покупцям можна лише при купівлі курячих яєць, які здешевшали на 11%, або на 2,31 грн., та свинини, яка знизилась на 2%, або на 1,49 грн. Вартість курячих яєць була завищена, тому падіння цін було лише справою часу, тому у лютому ціна на полиці ще буде знижуватись, а на вартість свинини впливає поширення африканської чуми у приватних господарствах, що не дає можливості експортувати продукцію. 

А тепер порівняйте прогнозований урядом показник інфляції і зростання цін лише у першому місяці, щоб стало зрозумілим, що ми будемо мати на кінець року".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ