Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Цього року на Львівщині від туберкульозу померло 109 осіб: серед них - дві дитини

У Львівській області епідемічна ситуація із захворюваності на туберкульоз залишається нестійкою. Так, за 8 місяців 2016 року зареєстровані 1015 випадків захворювання на туберкульоз органів дихання, серед яких 53 % складають особи із заразними формами туберкульозу органів дихання (виділення мікобактерій туберкульозу). Серед дітей віком до 17 років захворіло 33 особи, з яких 46 % дітей з заразною формою туберкульозу. В порівнянні з аналогічним періодом 2015 року в області спостерігається ріст захворюваності серед дорослих на 11 % та на 12 % серед дітей. В цілому у 2016 році померло від туберкульозу 109 осіб, серед яких дві дитини. Повідомила Ірина Фесенко, лікар-епідеміолог відділення особливо небезпечних інфекцій ДУ “Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України”.

Туберкульоз - це інфекційне захворювання, яке виникає в результаті інфікування мікобактеріями туберкульозу (паличкою Коха), характеризується формуванням в уражених тканинах специфічних вогнищ запалення. Частіше зустрічається туберкульоз легень, проте може виникати туберкульоз кісток, нирок, суглобів та інших органів та систем людського організму.

Найчастіше захворіти можуть особи з слабким імунітетом, діти (особливо раннього віку) та люди похилого віку. Стрес та виснаження дієтами, а також шкідливі звички руйнують імунну систему, що може призвести до захворювання. Проте, на туберкульоз можуть захворіти також особи з повноцінною імунною системою у випадку потрапляння в організм великої кількості повітря, яке заражене мікобактерією туберкульозу. Інфікуватись туберкульозом можна у громадському транспорті, магазині, кінотеатрі та інших громадських приміщеннях з великим скупченням людей, серед яких може перебувати хворий на туберкульоз.  Найбільш інфекційно небезпечним є пацієнт у якого в мокротинні виявляють кислотостійкі туберкульозні бактерії.

При соціально-економічних умовах, таких як сьогодні в Україні, росту хіміорезистентного туберкульозу, захворюваність та смертність від туберкульозу буде зростати. Окрім цього, у Львівській області за відсутності вакцини БЦЖ утворився прошарок  нещеплених дітей, що вірогідно посприяло росту захворюваності дітей віком  до 17 років. Із 33 захворілих дітей 19 не отримали щеплення вакциною БЦЖ.

 Своєчасне виявлення туберкульозу є вирішальним фактором для ефективного лікування та попередження поширення його серед людей. Чим раніше виявлено захворювання, тим більше шансів на повне одужання при умові ефективного лікування. На даний час люди при виникненні перших симптомів не звертаються вчасно за медичною допомогою до лікувального закладу, тому у 36 % захворілих діагностуються важкі форми туберкульозу. В Україні використовуються загальноприйняті методи виявлення туберкульозу: це туберкулінодіагностика (реакція Манту- дозволяє виявити ступінь інфікування організму туберкульозними бактеріями), рентгенологічне обстеження легень, яке необхідно проходити щорічно та лабораторні методи з визначенням кислотостійких тубуркульозних бактерії.

Особам, які працюють і за родом своєї діяльності мають тісні контакти з людьми (лікарі, медичні працівники, працівники громадського харчування та торгівлі, транспорту, соціальних служб, дитячих закладів та інші), мають обов'язково проходити медичний профілактичний огляд з метою раннього виявлення для запобігання виникнення захворювання та ризику щодо оточуючих осіб. У дітей найдієвішим  методом профілактики  туберкульозу у дітей є вакцинація вакциною БЦЖ.

Первинна вакцинація здійснюється в пологовому будинку здоровим доношеним новонародженим дітям на 3-5 день життя, та ревакцинація у 7 років. Після вакцинації у дитини формується достатньо сильний імунітет, проте  якщо дитина не щеплена від туберкульозу, в неї існує високий ризик розвитку важкої форми туберкульозу, яка може призвести до інвалідизації і навіть смерті.

Станом на 10.09.2016 року Львівська область повністю забезпечена вакциною БЦЖ і тому сьогодні головне завдання, як батьків так і медичних працівників лікувальних закладів, прикласти всі зусилля для повного охоплення дітей вакцинацією і ревакцинацією проти цього захворювання.      


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ