Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Цукрову кризу скасовано

Прогнози щодо можливої кризи на ринку цукру в Україні поки що не виправдалися.


 

У середині березня найбільші вітчизняні виробники цукру на спеціально скликаній із цього приводу прес-конференції заявили про чергову кризу на цукровому ринку. За їхніми оцінками, вже до кінця весни оптові ціни на цукор можуть вирости на 30 - 40%, що підвищить роздрібні ціни до 5 грн за кілограм, а також потягне за собою подорожчання кондитерських виробів.

 

Зокрема, президент «Інцукорпром-К» Дмитро Барінов заявив, що «всі вцілілі заводи працюють нижче від собівартості, аграрії не хочуть сіяти цукровий буряк». Замість проблеми надлишку білого цукру, за словами пана Барінова, Україна отримає в цьому сезоні проблему дефіциту.

 

Іще однією причиною можливого подорожчання експерти та учасники ринку називали підвищення цін на пально-змазувальні матеріали.

 

Утім, заяви виробників цукру можна розцінювати і як зайвий привід нагадати про себе.

 

На думку народного депутата від БЮТ, члена парламентського комітету з фінансів і банків Олександра Шепелева, чергова криза на ринку цукру можлива лише в тому випадку, якщо Кабінет міністрів не зможе перед початком посівної кампанії створити стабілізаційний фонд. «Якщо ціни й підвищаться, то вони відповідатимуть рівню інфляції, не більше, - вважає пан Шепелев. – Підвищення цін на пально-змазувальні матеріали як ціноутворюючий фактор не повинно призвести до стрибка цін на кінцевий продукт».

 

«Заява крупних виробників цукру є ні чим іншим, як нагадуванням про себе перед посівною кампанією, - відзначив пан Шепелев. – Таким чином, вони хочуть вибити для себе деякі преференції, але якщо виробники цукру й надалі діятимуть настільки радикальним чином, як залякування, то вони можуть викликати протилежний ефект. Якщо виробники хочуть домовитися, то нехай вони це роблять цивілізовано».

 

Як стало відомо на початку квітня, уряд домовився з виробниками цукру про максимальну оптово-відпускну ціну – 3,2 тисячі гривень за тону з урахуванням ПДВ. Ця норма, зафіксована в підписаному 31 березня меморандумі, діятиме для роздрібної торгівлі до 1 вересня. Таким чином, березневе зростання цін на цукор, який за даними Держкомстату становив 6%, було нейтралізовано за перший тиждень квітня.

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ