Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Туреччина: ЄС дуже повільно виділяє кошти на потреби біженців

Значна частка коштів, обіцяних Євросоюзом Туреччині для покриття потреб сирійських біженців, які опинилися на турецькій території, досі не надійшла. Про це заявило турецьке міністерство у справах Євросоюзу в суботу, 30 грудня.

Нагадаємо, що в 2015 і 2016 роках між Брюсселем і Анкарою було домовлено про суму в шість мільярдів євро. Із цих грошей турецькі міністерства та міжнародні організації, які опікуються сирійськими біженцями в Туреччині, отримали лише 1,78 мільярда євро, тобто менше третини.

Із виділених коштів 1,3 мільярда євро пішли міжнародним організаціям, 270 мільйонів євро - міністерству освіти Туреччини, 120 мільйонів євро - міністерству охорони здоров'я і 12 мільйонів євро - міністерству внутрішніх справ.

Однак цього, за словами турецької сторони, замало для покриття реальних витрат.

"На жаль, механізм витрат коштів ЄС не працює швидко", - йдеться в заяві турецького міністерстві.

У той же час міністерство зазначаєт, що "Туреччина використала понад 30 мільярдів доларів власних державних коштів на потреби сирійців, які перебували в Туреччині приблизно впродовж семи років".

Раніше ЄС відкинув ідею прямої передачі грошей державним установам Туреччини, оскільки зазвичай гроші на гуманітарні потреби розподіляються серед неурядових організацій.

Туреччина погоджувалася на співпрацю з ЄС в питанні скорочення потоку біженців із Близького Сходу до Європи у обмін на пожвавлення переговорів про безвізовий режим і можливість членства Туреччини в ЄС.

Окрім того, європейська сторона мала виділити шість мільярдів євро на потреби сирійців, які залишаються в Туреччині.

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ