Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Тваринний світ зони відчуження в об’єктиві фотокамер

Тваринний світ зони відчуження в об’єктиві фотокамер. Опублікувало Державне агентство України з управління зоною відчуження на своєму сайті.

Відповідно до Угоди про наукове співробітництво у галузі екологічних досліджень між ДСП «Екоцентр» та Університетом Південної Кароліни (УПК) і Київським національним університетом імені Тараса Шевченка виконуються науково-дослідні роботи з вивчення впливу наслідків Чорнобильської катастрофи на популяції птахів та тварин в умовах зон відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення (далі – зона відчуження).

Спостереження за птахами та тваринами – складна річ, насамперед, через те, що всі представники тваринного світу ведуть потайний спосіб життя. Не є винятком і дикі звірі, які мешкають у зоні відчуження. Вони обережні та полохливі, тож побачити їх в дикій природі дуже непросто: має дуже пощастити. Одним із нових та ефективних методів оцінки популяцій диких тварин є дистанційне спостереження за допомогою різноманітних технічних засобів (радіонашийників, автоматичних цифрових фото- і відеокамер, радіолокації, звукозапису, супутникового спостереження тощо).

Минулого року, за ініціативи д-ра Тімоті Мюссо (УПК) та д-ра Тапіо Маппеса (Університет Ювяскюля, Фінляндія), розпочалися дослідження з використанням «фотопасток», які допоможуть з’ясувати видове різноманіття великих ссавців та птахів, їх чисельність, статеву та вікову структури популяцій, добову й сезонну активність, провести ідентифікацію окремих особин (абсолютний облік), встановити етологічні особливості видів, зареєструвати рідкісні елементи поведінки тощо.

Разом було встановлено сорок «фотопасток» уздовж західного радіоактивного сліду, а також в південно-західному секторі зони відчуження. Вже отримано сотні тисяч фотознімків, які потребують довготривалого фахового та скрупульозного аналізу. Результати цих досліджень згодом будуть висвітлені у наукових виданнях. Наразі пропонуємо увазі відвідувачів сайту невелику добірку найяскравіших моментів із життя деяких представників дикої природи зони відчуження.

Виконавці досліджень висловлюють щиру подяку Голові ДАЗВ Віталію Петруку, генеральному директору ДСП «Екоцентр» Сергію Кірєєву та іншим працівникам за сприяння і допомогу у реалізації цього проекту

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ