Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Творцеві автомата Калашникова виповнився 91 рік

Сьогодні, 10 листопада, головному конструктору стрілецької зброї Концерну Іжмаш Михайлу Калашникову, який створив легендарний автомат, виповнився 91 рік.

Зброяра вже привітали керівництво та колективи держкорпорації Ростехнології і ФДУП Рособоронекспорт. У привітанні сказано, зокрема, що Калашников належить "до покоління людей безприкладного героїзму, патріотизму і стійкості".

"Ваше життя - це приклад беззавітного служіння Батьківщині й доблесті. Ви - уособлення гідного громадянина і чоловіка, для якого поняття честь - не порожній звук, а моральний імператив, з яким узгоджується будь-яка Ваша дія і рішення", - сказано в одному з поздоровлень.

Розроблений Калашниковим наприкінці 1940-х років автомат АК-47 завдяки своїй простоті, надійності та ефективності поклав початок цілому сімейству стрілецької зброї. Протягом шістдесяти років зброя Калашникова перебуває на озброєнні армії РФ.

На базі конструкції АК-47 на Іжевському машинобудівному заводі під особистим керівництвом Калашникова розроблено десятки зразків автоматичної стрілецької зброї: автомати АКМ, АКМС, АК-74, АКС-74, АКС-74У; ручні кулемети РПК, РПКС, РПК74, РПКС74; кулемети ПК , ПКС, ПКМ, ПКМС, ПКТ, ПКМТ, ПКБ, ПКМБ.

Нині близько ста країн світу взяли на озброєння і використовують автомати Калашникова та розроблені на основі його конструкції зразки. АК використовується в державних символах Мозамбіку і Зімбабве.

У липні 2007 року самому автомату Калашникова виповнилося шістдесят років, передає Кореспондент.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ