Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Тимошенко закликала скасувати новий КПК

Лідер опозиції Юлія Тимошенко звертається до всіх опозиційних сил в новій Верховній Раді України із закликом скасувати новий Кримінально-процесуальний кодекс. Про це в Харкові журналістам повідомив захисник екс-прем`єра Сергій Власенко, коментуючи вступ в силу нового КПК, повідомляє сайт "Батьківщини".

„Сьогодні „видатний” день, сьогодні юридично завершено формування в Україні поліцейської держави. Сьогодні перший день, коли в Україні працює новий кримінально-процесуальний кодекс, який так розхвалює Янукович і його порадники-дорадники. Цей кодекс – суцільне порушення української Конституції, цей кодекс – суцільне порушення прав громадян”, - наголосив захисник Юлії Тимошенко.

Сергій Власенко зупинився на декількох аспектах нового кримінально-процесуального кодексу. Зокрема, відповідно до вимог нового КПК, особа, щодо якої порушується кримінальна справа, навіть не ставиться до відома про це.

„Це означає, що проти будь-якого громадянина України можна порушити кримінальну справу, можна проводити слідчі дії, можна збирати докази і людина навіть про це не буде знати. Я хочу нагадати, що за діючим сьогодні кримінально-процесуальним кодексом, будь-яка особа мала бути повідомлена про те, що проти неї порушено кримінальну справу, отримати копію постанови про порушення кримінальної справи і, відповідно, кожна особа мала можливість оскаржити цю постанову, як незаконну. Сьогодні ви можете навіть не знати, що проти вас порушено кримінальну справу”, - наголосив захисник.

Крім того, згідно з главою 21 нового КПК „Негласні слідчі розшукові дії”, не порушуючи кримінальну справу сьогодні можна кожного громадянина України контролювати аудіо- та відео способом без будь-яких судових рішень, лише за рішенням прокурора і слідчого, можна накладати арешт на кореспонденцію, а також проводити огляд і виїмку кореспонденції та багато іншого.

Захисник лідера опозиції також процитував ст. 267, згідно з якою, слідчий має право обстежити публічно недоступні місця, житло чи інше володіння особи шляхом таємного проникнення у них.

„Тобто, не порушуючи кримінальну справу, вашу квартиру можуть обшукати за рішенням слідчого, таємно, ви навіть про це знати не будете. У тому числі, до речі, вони це роблять з використанням технічних засобів”, - наголосив Сергій Власенко та додав, що ст. 270 дозволяє робити аудіо- та відеоконтроль місця, - „Вони можуть негласно встановлювати в ваших квартирах, в ваших офісах, у вас, пробачте, в туалетах аудіо- та відеоконтрольні пристрої, тобто, відеокамери”.

За словами Сергія Власенка, для того, щоб українські громадяни не мали жодної можливості себе захистити, в новому КПК повністю знищена роль захисника.

„Захисник без дозволу і санкцій слідчого практично нічого робити не може, у нього не має жодних прав згідно з цим документом, у нього немає жодних можливостей, він навіть не бере участі у слідчих діях – він присутній при слідчих діях, там десь у кутку стоїть”, - наголосив захисник Юлії Тимошенко.

„З сьогоднішнього дня ми юридично перебуваємо з вами в режимі, коли влада законно може робити з нами все, що завгодно: обшукувати таємно наші помешкання, встановлювати там відеоспостереження, перелюструвати нашу кореспонденцію. Все це за рішенням слідчого, без суду”, - резюмував Сергій Власенко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ