Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

У 2016 році гривневі депозити банків зросли на 8.7%

Як повідомили в прес-службі Нацбанку, за підсумками 12 місяців 2016 року грошова маса зросла на 10.8% до 1101.6 млрд. грн., що було зумовлено переважно зростанням гривневих депозитних вкладень, свідчать попередні дані "Грошово-кредитної статистики" за грудень 2016 року.

Залишки за депозитами у національній валюті за підсумками 2016 року зросли на 8.7%, у т. ч. у грудні – на 4.0%. Залишки за депозитами в іноземній валюті (у доларовому еквіваленті) за рік майже не змінились, водночас у грудні унаслідок продовження діїситуативних факторів, що спричинили посилення волатильності на валютному ринку, відбулося їх зниження на 1.9%.

Випереджаючими темпами зростали залишки за депозитами корпоративного сектору, як у національній, так і в іноземній валюті. Гривневідепозити бізнесу за підсумками 2016 року зросли на 12.0%, в іноземній валюті (у доларовому еквіваленті) – на 3.3%. Цьому сприялопоступове пожвавлення економічної активності та покращення фінансових результатів підприємств, у тому числі завдяки активізаціїдіяльності експортерів у другій половині року. Зростання номінальних доходів населення сприяло збільшенню гривневого депозитного портфеля громадян на 5.2% за підсумками року.

Протягом року спостерігалися ознаки відновлення кредитної активності банків, чому сприяли значні обсяги ліквідності банківської системита поступове зменшення вартості ресурсів у національній валюті.

З початку року залишки за кредитами в національній валюті зросли на 17.5%. Насамперед банки нарощували портфелькорпоративних кредитів в національній валюті, залишки за якими з початку року зросли на 22.3%. Водночас їх приріст здебільшого бувзумовлений реструктуризацією заборгованості за кредитами в іноземній валюті.

Залишки за кредитами банків, наданими домашнім господарствам, продовжували скорочуватися. Портфель кредитів населенню унаціональній валюті з початку року зменшився на 4.0%, у т. ч. у грудні – на 0.8%.

У результаті активної реструктуризації кредитів в іноземній валюті їх портфель (у доларовому еквіваленті) з початку року зменшився на 20.2%.

Детальніше про основні тенденції на грошово-кредитному ринку у грудні 2016 року читайте у "Макроекономічному та монетарному огляді" (січень 2017), який буде опубліковано 31 січня 2017 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ