Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У 2016 році Президент помилував 67 осіб

Протягом 2016 року Президент України помилував 67 осіб. Про це 22 березня на брифінгу повідомив керівник Департаменту з питань помилування АПУ Олександр Букалов. Про це повідомила прес-служба Президента України.

За його словами, Президент помилував 23-х людей шляхом скорочення терміну призначеного покарання, решта засуджених були повністю звільнені від подальшого відбування покарання. З помилуваних людей вісім були засуджені за вчинення необережних злочинів. Значна частина помилуваних – люди похилого віку, з яких 17 осіб старші 60 років. Практично всі помилувані засуджені вперше, хоча майже половина з них відбували значні терміни покарання. Всі помилувані не є рецидивістами та їх звільнення не загрожує безпеці громадян України.

Керівник Департаменту з питань помилування зауважив: «У 2015 році у в’язницях перебувало 130 осіб, які були помилуванні у попередні роки. Натомість станом на кінець 2016 року з понад 100 людей, яких помилував Президент Порошенко з червня 2015 року, жодна особа не потрапила за ґрати повторно. Це говорить про ретельність, з якою Комісія при Президентові України у питаннях помилування та Департамент з питань помилування АПУ підходять до відбору кандидатур на помилування».

Загалом протягом року Департамент з питань помилування Адміністрації Президента отримав 1791 матеріал щодо помилування, з них було 1435 клопотань про помилування 1253 засуджених. За 12 місяців Комісія при Президентові України у питаннях помилування збиралася дев’ять разів. За пропозиціями Комісії Президент помилував 67 ув’язнених. Разом з тим, він не задовольнив клопотання стосовно осіб, які вчинили тяжкі чи особливо тяжкі умисні злочини або були неодноразово засуджені та такі, що відбули дуже незначний термін покарання.

Варто звернути увагу, що відмова у розгляді звернень про помилування частково була пов’язана з неналежним оформленням і підготовкою документів клопотальниками, як правило, родичами засуджених. У таких випадкам їм надавали роз’яснення щодо існуючої процедури подачі документів. Якщо згодом щодо цих засуджених надходили документи, оформлені належним чином, вони розглядались.

Також Олександр Букалов повідомив, що до Положення про порядок здійснення помилування Указом Президента України від 14 травня 2016 року № 211/2016 були внесені зміни. Відповідно до них, коло клопотальників було розширене. Тепер право клопотати про помилування отримали батьки засуджених, їх діти, захисник, дружина, чоловік та інші суб’єкти. «Така процедура дозволяє краще забезпечувати право засуджених на помилування», – додав керівник Департаменту з питань помилування.

Важливою серед потенційних клопотальників є категорія осіб, які були засуджені до довічного ув’язнення. На цих осіб не поширюється амністія, до них не може бути застосоване умовно-дострокове звільнення, тому помилування залишається для них єдиним шансом вийти на волю. Право клопотати про помилування вони отримують після відбуття двадцяти років покарання. Такі клопотання Комісія ретельно перевіряє, включаючи відвідування довічно засуджених в’язнів.

Наостанок Олександр Букалов розповів про заходи щодо збільшення прозорості діяльності свого Департаменту та загалом процесів, пов’язаних з питаннями помилування. Наприклад, у березні 2016 року Департамент з питань помилування Адміністрації Президента України разом із Інститутом кримінально-виконавчої служби провів круглий стіл з обговорення актуальних питань вдосконалення процедури помилування. В ньому взяли участь понад 100 учасників – вчені, працівники кримінально-виконавчої служби, представники релігійних та громадських організацій. За підсумками обговорення була видана збірка матеріалів. Окрім цього, з 2015 року на сайті Президента України публікуються укази про помилування, в яких повідомляється про факт помилування та кількість помилуваних осіб.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ