Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

У 7 районах Львівщини частка кислотних грунтів перевищує 50%

На Львівщині підвищується кислотність грунтів: в семи районах області частка таких грунтів перевищує 50%. За п'ять років площа кислих грунтів збільшилась на 80 тис. га. Про це сьогодні, 31 січня, під час засідання круглого столу повідомив начальник управління агропромислового комплексу Львівської ОДА Роман Верещинський.

Зокрема, в Дрогобицькому районі показник кислотності грунтів становить 67,5%,в Жидачівському – 55%, в Мостиському – 56%, в Перемишлянському – 50%, в Сколівському – 74%, в Стрийському – 53%, в Яворівському – 74,5%.

Загалом Львівська область має 1 млн 31 тис. сільськогосподарських угідь, зокрема 722 тис. га ріллі (600 тис. га в обробітку). «З тих гектарів, що є в обробітку, 35% – кислі, середньо кислі та дуже кислі грунти», – розповів Роман Верещинський. Додамо, що надмірна кислотність створює несприятливі умови для росту і розвитку рослин, знижує ефективність мінеральних добрив, стримує підвищення родючості ґрунтів.

Як наголосив Роман Верещинський, обговорення проблеми стану грунтів є дуже актуальним, тому що земля – це є цей капітал, це є ця основа, на якій нині будується сільськогосподарське виробництво.

«Насінництво, питання генетики в галузі тваринництва та питання родючості – три кита, на яких базується агропромисловий комплекс та його розвиток. Останніми роками проблема родючості грунтів була дещо втрачена»,– зауважив він.

Так, за його словами, в 80-90-х роках на 700-100 тис. га щорічно вносилось 400-500 тонн вапнякових добрив. Однак вже починаючи з 1991 року це набуло поодинокого характеру. «Керівники господарств практично не займаються розкисненням грунтів та вапнуванням»,– додав Роман Верещинський.

Голова постійної комісії Львівської обласної ради з питань АПК Петро Пешко зауважив, що для вирішення проблеми грунтів вартувало б передбачити на законодавчому рівні механізми, які б забезпечили родючість землі. Також, за його словами, вартувало б вкладати гроші в технологію нарощування гумусного шару

В обговоренні взяли участь депутати облради та науковці.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ