Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я  |  Надзвичайні події

У Бродівському районі поховали 23-річну дівчину, яка померла після відпочинку у кальян-барі

Минулої п’ятниці, 25 червня, у селі Стиборівка Бродівського району поховали 23-річну Марію Горбаль. Громада досі не може оговтатися від страшної події — дівчина померла після відпочинку у львівському кальян-барі. Про це написала львівська газета «Ратуша».

У кальян-барі “1000+1ніч” у провулку Крива липа студенти святкували захист дипломів, спершу пили горілку, потім замовили яблучний кальян. Подруги пригадують, після куріння Марії стало зле, вона вийшла в туалет. Повернулася скоро, попросила викликати швидку і знову пішла в туалет. Невдовзі коліжанки пішли за нею, та двері були зачинені зсередини, і ніхто не відповідав. Офіціанти вибили двері і знайшли на підлозі бездиханне тіло. Медики “швидкої” лише констатували смерть.

Наразі серцева недостатність залишається попередньою причиною смерті Марії Горбаль. Батьки померлої з цим не погоджуються, аргументуючи тим, що їх донька ніколи не скаржилася на серце. Однокурсники розповідають, що перед захистом диплома студентка дуже хвилювалася і пила якісь заспо­кійливі препарати. У деканаті фінансової академії не бажали коментувати ситуацію, пояснюючи: трагедія сталася не в наших стінах, повної інформації не маємо, чи їздили студенти або викладачі на похорон, не знаємо, переглядати медичну справу студентки — робота правоохоронних органів.

Як повідомив начальник відділу із зв’язків з громадськістю ГУ МВС України у Львівській області Денис Харчук, проведено розтин тіла померлої, проте і це ситуацію не прояснило. Відтак матеріали справи скерували на гістологічну експертизу, а за її результатами просили телефонувати через тиждень. Нічиєї вини слідчі наразі не вбачають, версію отруєння не розглядають, причину смерті в кальяні наразі не бачать, адже його курили й інші дівчата.

Такої ж думки працівники кав’ярні, кажуть, усі четверо курили, і лише одній стало зле. Очевидно, доки не втихне шум, кальян-бар закрили для відвідувачів, а на двері почепили вивіску “ремонт”.

Головний лікар Мирослава Кабанчик зазначила: “Те, що дівчина курила в барі, ще не означає, що вона курила виключно кальян. В ідеалі в звичайному кальяні повинен бути спеціальний тютюн, який, окрім власне тютюну, містить лише ароматизатори і мед. Звичайно, якби були лише ці компоненти, вона б від цього не померла. Навіть після горілки. Справжній фабричний тютюн для кальяну є сумісним із будь-яким алкогольним напоєм. Але ні ви, ні я не знаємо, що ж у тому кальяні було. В готовий кальян можна покласти все, що завгодно, будь-який психостимулятор. А будь-який психостимулятор разом зі спиртним може викликати гостру серцеву недостатність, оскільки відбувається пере­збудження нервової системи і перенавантаження на серце, яке може викликати раптову смерть. Я взагалі навіть не знаю, який тютюн кладуть у кальян-барах, хто перевіряє його вміст і якість, які там речовини додають. Натомість, аналіз вмісту ми практично не можемо зробити, це ж величезні кошти. Думаю, у цій ситуації може йтись, власне, про те, що в кальян поклали щось інше, якісь психостимулятори. Аби говорити про щось більш конкретно, правоохоронцям слід дослідити вміст отого кальяну, який курила дівчина”.

Взагалі сам кальян не є корисним, підвела риску лікар наркодиспансеру, а шкідливим для всіх органів і тканин. У тютюні є і утворюється при спалюванні значно більше смол, які відкладаються в легенях, аніж навіть під час куріння сигарети. Залежності від кальяну не виникає, звісно, за умови використання фабричного тютюну. Може виникнути лише психологічна залежність. Але якщо в кальян підкладати якісь наркотики, з часом може виникнути і фізіологічна залежність.

„Оскільки наші розважальні закади ніхто ніколи не перевіряє, і на будь-якій дискотеці можна придбати будь-який наркотик, то й у кальян-барі гіпотетично можуть покласти будь-що, аби викликати у клієнтів фізичну залежність”, — зазначила лікар-нарколог.

Після трагедії в кальян-барі українські ЗМІ неодноразово наголосили, що в Україні не заборонили курильні суміші наркотичної дії. До більшості з них додають речовини галюциногени, синтетичні каннабіноіди, а також шавлію, гавайську троянду, блакитний лотос тощо. Кабмін уже підготував проект постанови про заборону таких сумішей, але наразі він не набув чинності.

Людина під час куріння кальяну вдихає таку кількість чадного газу або оксиду вуглецю, що аналогічна до того, якби вона дихала через вихлопну трубу автомобіля.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ