Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У Брюсселі стартує саміт «Україна-ЄС»

Президент України Петро Порошенко сьогодні в Брюсселі зустрінеться з керівництвом Європейського союзу в рамках саміту «Україна-ЄЄ». 24 листопада запланована зустріч Порошенка з президентом Європейської ради Дональдом Туском і головою Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером.

Розмова проходитиме на тлі побоювань Києва, що обраний президент США Дональд Трамп послабить після вступу на посаду в січні політику Заходу з протидії агресії Кремля. ЄС на своєму наступному саміті в грудні якраз має обговорити продовження на шість місяців санкцій, запроваджених щодо Росії в 2014 році.

Внутрішні реформи в Україні, питання безпеки та розв’язання конфлікту на сході України будуть на порядку денному, як і питання про безвізовий режим. Втім, очікується, що конкретних дат запровадження безвізового режиму під час зустрічі все ж називати не будуть.

Серед документів, які можуть бути підписані на саміті – угоди у сфері енергетики, антикорупції, співпраці із Європолом тощо.

Нинішній саміт «Україна-ЄС» буде 18-м за ліком і наступним після укладення Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

У Києві до останнього сподівалися, що рішення про візову лібералізацію для України буде ухвалене на саміті 24 листопада. Якби це сталося, то безвізовий режим міг би фактично запрацювати з початку 2017 року чи принаймні в першій чверті наступного року. Останніми днями в Києві почали говорити, що чекають на рішення ЄС хоча б до кінця цього року.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ