Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

У Будапешті знесли пам'ятник філософу-марксисту Георгу Лукачу

Знесення пам'ятника відбулося за рішенням міської ради Будапешта. Пропозиція знести пам'ятник Лукачу надійшло від націоналістичної партії Йоббік. За нього проголосувало 19 членів міськради при трьох голосах проти і одному, що утримався. Рішення про знесення пам'ятника "марксисту" Лукачу було прийнято на початку лютого 2017 року

Пам'ятник Лукачу розташовувався в будапештському парку св. Іштвана, що розгорнувся на місці колишнього єврейського гетто. Він був встановлений в 1985 році. Про долю пам'ятника інформації знайти не вдалося.

Передбачалося, що пам'ятник Лукачу буде замінений на пам'ятник святому Стефану, засновнику угорської держави, проте місце, де стояла бронзова скульптура філософа, на даний момент залишається порожнім. Майданчик, де розташовувався пам'ятник, залитий бетоном. Розташований в цьому ж парку монумент гуманісту Раулю Валленбергу не постраждав.

Причина, по якій активісти альтернативно-правої партії Йоббік зажадали знесення пам'ятника, полягала в тому, що Лукач в якості одного з керівників невдалої Угорської соціалістичної революції в 1919 році наказав розстріляти угорських солдатів, які виступили проти нової влади.

Довідка

Георг (Дьордь) Лукач - один з найбільш впливових філософів-марксистів ХХ століття. Його робота "Історія та класова свідомість" (1922) входить до золотого фонду лівої думки.

Центр політичного аналізу

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ