Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: У Биківні біля Києва сплюндровано памятник жертвам НКВД
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

У Биківні біля Києва сплюндровано пам’ятник жертвам НКВД

Напередодні вночі на території Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили», що біля Києва, було сплюндровано український та польський меморіали жертвам НКВД.

«Під Києвом, у Биківні, сплюндровано український та польський меморіали жертвам НКВД. Вандали, які швидше за все, зробили це уночі, залишили сліди схожі на ті, що в Гуті Пеняцькій» - повідомив на своїй сторінці у Facebook голова Українського інституту національної памʼяті Володимир Вʼятрович.

"Плюндрування пам'ятників у Биківні — провокація, яку намагалися представити як польську відповідь за Гуту Пеняцьку. Але вандалізм, вчинений над польською частиною меморіалу, виявив, що справжнім його виконавцем є третя сторона, зацікавлена в загостренні стосунків між українцями і поляками. Цей випадок має спонукати українців та поляків об'єднати зусилля не лише для захисту своїх пам'яток, але й щоб не допустити сіяння незгоди між нашими народами" - продовжив В'ятрович

Як раніше повідомлялось на Львівщині підірвали пам'ятник вбитим у Гуті Пеняцькій

Биківня – селище, розташоване на південно-східній околиці Києва між Броварським проспектом та Бобринецькою вулицею із заглибленням у лісовий масив уздовж вулиць Радистів та Ушицької. Відокремлене Биківнянським лісом від Лісового житлового масиву.

За даними земської управи Броварської волості Острозького повіту, у 1858 році хутір Биківня мав три двори, а з 1897 року – 35 жителів. Упродовж 1937-1941 років Биківнянський ліс був місцем таємного поховання жертв масових політичних репресій, розстріляних співробітниками органів НКВС у київських в'язницях.

Створення в Биківнянському лісі меморіального комплексу було започатковано у 1994 році за рішенням Президента України. Перші пам`ятні хрести та скульптура, присвячені жертвам, похованим на території колишної спецділянки НКВС УРСР, встановлені в 1995 році за проектом українських митців – скульптора В. Чепелика і архітектора Г. Кислого. У травні 2001 року Кабінет міністрів України ухвалив Постанову № 546 «Про створення Державного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили».

24 червня 2001 року у рамках офіційного візиту в Україну Биківню відвідав Папа Іван Павло II.

Указом Президента України від 17 травня 2006 року № 400/2006 Державному історико-меморіальному заповіднику «Биківнянські могили» надано статус Національного.

21 вересня 2012 року на території Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили», у присутності президентів Польщі та України, урочисто відкрито Міжнародний меморіал жертвам тоталітаризму 1937-1941 років, який складається з двох частин: українського Меморіалу і польського військового кладовища. Меморіал збудований у 2012 році за проектом українського архітектора, академіка Л. Скорик та польських архітекторів Роберта Гловацького та Марека Модерну.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ