Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Чечні знову напали на правозахисника

У Грозному скоєно напад на голову російської правозахисної організації "Комітет із запобігання катувань" Ігоря Каляпіна, повідомив у Facebook представник цієї організації Дмитро Утукін.

Невідомі напали на пана Каляпіна біля входу в готель "Грозний Сіті", що знаходиться у центрі столиці Чечні.

Дмитро Утукін розповів, що голову Комітету закидали яйцями. "До цього його виселили з готелю адміністратор з озброєними поліцейськими", - написав він.

"Нічого про напад на Каляпіна я не знаю. Він сам виселився з готелю, за своїм бажанням", - розповів виданню "Медіазона" чоловік, який представився адміністратором готелю.

На сторінці "Комітету із запобігання катувань" у Facebook повідомляється, що Ігоря Каляпіна везуть в УМВС Грозного. Пізніше стало відомо, що він написав заяву про напад і планує залишити територію Чечні. За його словами, фізично він не постраждав.

Пан Каляпін в середу ввечері мав зустрітися з журналістами і правозахисниками, які приїхали на судовий процес у справі українців Станіслава Клиха і Миколи Карпюка, повідомляє "Радіо Свобода". Напад біля готелю стався у присутності учасників запланованої зустрічі.

Раніше Ігор Каляпін розповів у інтерв'ю Російській службі Бі-бі-сі, що працювати в Чечні стало складніше.

"Зрозуміло, що всі ці люди, які на нас час від часу нападають, це якісь провладні діячі. І тим не менше, ми забезпечували роботу наших юристів протягом останнього року. Я не сумніваюся, що ми знайдемо спосіб забезпечити її і надалі", - сказав він.

Останнім часом почастішали випадки нападів на правозахисників в регіоні.

9 березня на офіс "Комітет із запобігання катувань" в інгушському місті Карабулак напали озброєні люди в камуфляжі і в масках.

Як тоді повідомили Російській службі Бі-бі-сі в організації, до будівлі під'їхали близько 15 осіб. Двоє з них підійшли до офісу і розбили вікно, а потім залізли всередину.

Незадовго до того стало відомо, що невідомі напали на кордоні Інгушетії і Чечні на мікроавтобус правозахисників. Людей змусили вийти з машини і побили, а деяких і пограбували. Мікроавтобус з усіма їхніми речами спалили.

Серед постраждалих опинилися в першу чергу журналісти, в тому числі іноземні, які здійснювали на запрошення правозахисників прес-тур по території Чечні і Інгушетії.

ВВС Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ