Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

У Чернігові знайшли горщик із польськими монетами XVII ст.

Під столітнім дубом у Чернігові знайшли дві тисячі польських монет. На скарб натрапили школярі, а тепер вартість знахідки оцінюють науковці. Про таке повідомляє "5 канал"

Скарб знайшли учні 8 класу на уроці праці, коли під 100-літнім дубом набирали ґрунт для клумб. Від удару лопати горщик розбився, а монети розсипалися. Історичну цінність у позеленілих від часу монетах школярі не впізнали. "Ми знайшли їх (монети) великі та маленькі. Думали, що вони нецінні, покликали нашого завуча. Вона сказала, що це давні монети", – розповідає школяр Олександр Сивокінь.

Загалом знайшли 2 тисячі монет. Фахівці, що прийшли оцінювати монети, кажуть – хоч Чернігів і багатий на такі знахідки, за останні 10 років ця найвизначніша. Монети датовані початком XVII століття – часів польського короля Сигізмунда. Їхня історична цінність значно більша, ніж фінансова.

Місцевий краєзнавець Юрій Коваленко впевнений, що ці скарби належали місцевому розбійнику, про якого ходять легенди. Одна з них – про підземні ходи, які пролягають саме під школою.

Історики та археологи планують перевірити правдивість легенд про розбійника – влітку влаштують на шкільному подвір'ї розкопки. Поки що це місце охороняє поліція. Весь знайдений скарб учні передали Чернігівському обласному історичному музею.

5 канал

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ