Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У четвер можна обирати активістів, які контролюватимуть НАБУ

У четвер з 9 години ранку до 21 години триває голосування за кандидатів до Ради громадського контролю при Національному антикорупційному бюро.

Проголосувати може кожна людина на сайті НАБУ за посиланням.

Рада громадського контролю, зокрема займається підбором детективів до НАБУ. Вона формується у складі 15 осіб, відібраних за результатами конкурсу.

Конкурс з формування складу Ради громадського контролю проводиться шляхом рейтингового голосування.

Будь-який громадянин, який проживає на території України, має право взяти участь у рейтинговому Інтернет-голосуванні. Кожен виборець може проголосувати лише один раз і не більше ніж за п'ятнадцять кандидатів.

З метою запобігання повторного голосування, бажаючим прийняти участь в рейтинговому Інтернет-голосуванні буде запропоновано пройти ряд перевірок, підтвердити адресу своєї електронної пошти та номер мобільного телефону. На проходження перевірок і обрання кандидатів відводиться 15 хв. Якщо Ви не встигли проголосувати, спробу можна повторити за 5 хв.

Як відомо, 5 червня випливає термін повноважень попереднього складу Громадської ради.

"Зараз потрібно проголосувати за Громадську раду, термін повноважень якої закінчується 5 червня. Ми просимо суспільство долучитися до голосування, яке відбудеться 2 червня з 9-21 год", – сказав керівник Антикорупційного бюро.

15 активістів за рік обрали понад 500 співробітників Бюро, включно з керівниками підрозділів та детективами, для яких  домоглися застосування поліграфу для перевірки їх доброчесності.

"Нашою ключовою задачею було створити принципово новий правоохоронний орган без старих кадрів і кумівства", - розповів голова Ради громадського контролю НАБУ Віталій Шабунін.

"Ми викидали з конкурсу людей через погану репутацію чи колишні зв’язки, хоча за всіма професійними навиками вони мали б отримати роботу. Так, наприклад, через громадський тиск ми не допустили в бюро колишніх юристів регіоналів, екс-чоловіка Оксани Калетник, чи одіозного податківця на лексусі", - додав він.

Окрім того, члени Ради громконтролю допомогли детективам Бюро у затриманні прокурора-хабарника, який намагався підкупити членів Ради громадського контролю за їх позитивне рішення про працевлаштування на посаду детектива.

Наразі кримінальне провадження щодо горе-кандидата розглядається в суді, а сам підозрюваний перебуває під домашнім арештом. Йому загрожує позбавлення волі на  термін від 3 до 6 років.

Рада громадського контролю Антикорупційного бюро обирається відкритим он-лайн голосуванням на 1-річний термін. До першої Ради громадського контролюувійшли: Віталій Шабунін, Устінова Олександра та Дарина Каленюк з "Центру протидії корупції", Олексій Хмара, Ярослав Юрчишин, Андрій Марусов та Дмитро Шерембей з "Трансперенсі Інтернешнл Україна", автомайданівці Олексій Гриценко та Роман Маселко, журналісти Денис Бігус, Кисіль Аліса та Дмитро Чаплинський з проекту "Наші гроші" та журналісти-розслідувачі Максим Опанасенко та Олександр Гуменюк з "Громадянської служби "Свідомо", а також Сергій Гула з руху "Ні хабарництву".

УП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ