Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У чому небезпека ранніх баштанних

На ринках Львова уже є в реалізації кавуни та дині, що завезені із Херсонської області. Основну небезпеку баштанних культур становить перевищення допустимого рівня вмісту нітратів – солей азотної кислоти, що може несприятливо позначатися на здоров’ї людини, інформує Львівський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Кавун – корисна ягода, плодова м’якоть якої містить легкозасвоювані цукри – глюкозу, фруктозу і сахарозу, пектинові речовини, білки, кальцій, магній, натрій, калій, фосфор, залізо в органічній формі; вітаміни – тіамін, робофлавін, ніацин, фолієву і аскорбінову кислоту, каротин, лужні речовини.

М’якоть дині  також містить багато заліза, калію, кальцію, магнію, вітамінів групи В, С і А, каротин і пектин.  Завдяки їм, диня є засобом профілактики серцево-судинних захворювань, знижує рівень холестерину у крові  і запобігає розвитку атеросклерозу,  заспокоює нервову систему, нормалізує роботу кишечника, а також виводить токсини.

Нітрати – це солі азотної  кислоти, що є в ґрунті, воді,  вони є хімічною складовою рослин, продуктами обміну речовин в організмі людини і тварин, тому люди зазнають їхнього впливу впродовж усього життя. Не секрет, що в ранніх кавунах і динях ймовірна наявність нітратів. Ця проблема з’явилась внаслідок хімізації сільського господарства, застосування мінеральних добрив з наявністю азоту (калієва селітра KNO3, натрієва селітра NaNO3, аміачна селітра NH4NO3) для підвищення врожаїв сільськогосподарських культур. 

Концентрація нітратів у фруктах і овочах залежить від сорту, якості добрива, грунту, в якому вони ростуть тощо. Відомо, що у  листках зелених рослин міститься менша кількість нітратів, ніж у стеблах і черешках. Це можна пояснити тим, що  стебла відносять до початкового пункту транспортування нітратів до квіток, листя і плодів. У серцевині плодів нітратів значно більше.

У рослинах сімейства гарбузових, до яких відносять патисони, огірки, гарбузи, кавуни, кабачки, диню, частка солей азотної кислоти вище в плодоніжці, в скоринці. У зерновій частині і м'якоті скупчення нітратів набагато менше.

Фахівці попереджають: з усіх рослин саме баштанну культуру вважають одним з найбільш активних накопичувачів нітратів. В незрілих овочах вміст нітратів  в 2-3 рази вище, ніж в  дозрілих. В динях і кавунах розподіл нітратів пошаровий:  їх стає більше  від центру плоду до шкірки.  Небезпека і в кількості  з'їденого: наприклад,  у свіжій зелені нітратів буде в рази більше, ніж у кавуні, але кілограм  петрушки ніхто не з'їсть, на відміну від смугастого, а значить і шанси отруїтися ним набагато вищі. 

Звісно, за зовнішніми ознаками визначити рівень нітратів неможливо, але можна  перестрахуватися, зрізаючи  з овочів і фруктів край і шкірку – там небезпечних речовин найбільше.  Підозрілими є величезні, занадто пахучі овочі та фрукти,  кавуни  з вузлуватими жовтими прожилками, яскраво-червоною м'якоттю з фіолетовим відливом.

Зниження рівня нітратів у ранніх овочах і баштанних культурах вчені і медики називають глобальною проблемою, але до теперішнього часу вона далека від адекватного вирішення. Тому найреальнішим порятунком від шкідливого засилля нітратів було б вирощування баштанних плодових і культур самостійно. Тільки в цьому випадку можна  отримати  корисний  для  здоров'я продукт.

Гігієнічна регламентація  допустимих  концентрацій нітратів в окремих харчових продуктах проводиться з розрахунком конкретних кліматичних і економічних  районів. При цьому потрібно враховувати допустиму добову дозу нітратів, добове використовування продуктів, фоновий рівень нітратів в харчових продуктах. Допустима доза нітратів для людини становить 5 мг на 1 кг маси тіла.    Важливим елементом забезпечення гарантованої якості харчових продуктів є контроль за ними, в тому числі і за показниками вмісту у продуктах харчування нітратів.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, гранично допустимі концентрації нітратів у добовому раціоні харчових продуктів  не повинен перевищувати 450–500 мг/кг норми.

Встановлено допустимі концентрації нітратів у харчових продуктах, перевищення яких є основою для їх вибракування. Для кавунів вона не повинна перевищувати 60,  для динь – 90 мг/кг сирої маси.

Проте найбільш точним і достовірним методом дослідження ранніх баштанних є лабораторний метод  дослідження за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками, а саме: на патогенні ентеробактерії,  лістерії, на вміст нітратів, нітритів, пестицидів, солей важких металів, радіонуклідів.

У Львові лабораторні дослідження ранніх баштанних проводять фахівці Львівського міського відділу ДУ «Львівський обласний лабораторний центр ДСЕС України»: вул. Б.Лепкого, 8, тел.261-64-28, E-mail: [email protected].

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ