Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Дрогобицькому районі є школи, де з 4 учнями працює два вчителі

Директор департаменту освіти і науки Львівської ОДА Любомира Мандзій зустрілася з керівниками навчальних закладів району. Перед цим посадовець відвідала Меденицьку СЗШ І-ІІІ ст., яка визначена опорною, а також мала розмову з головою райдержадміністрації Володимиром Шутком, головою районної ради Михайлом Сікорою та начальником відділу освіти Іваном Стецком. Про це повідомили в Дрогобицькій РДА.

Спілкування з керівниками шкіл директор департаменту розпочала одразу з конкретики. Вона охарактеризувала ситуацію щодо кількості учнів та працівників, видатків в розрізі навчальних закладів, підтверджуючи свої слова мультимедійним супроводом.

Любомира Мандзій насамперед зазначила, що суттєве зменшення кількості учнів має впливати відповідним чином на мережу, що на прикладі освіти району, на жаль, не відображається. Так, серед початкових шкіл вона назвала факти, коли з 4 учнями працює два вчителі. Низька наповнюваність спостерігається і у школах вищого рівня. Є навчальні заклади І-ІІ ступенів, де навчається менше як 40 учнів, та І-ІІІ ступенів, де є менше ніж 100 школярів. Якщо в цілому у державі встановлені затрати з розрахунку понад 9 тис. грн на 1 учня, то в районі ця цифра є значно вищою (в деяких школах — понад 50 тис. грн).

Якщо ж говорити не лише про сухі цифри, а про якість освіти, то тут витрати на співпадають з результатами. Любомира Мандзій назвала статистику за підсумками минулорічного ЗНО, яка, за винятком кількох шкіл, виявилася зовсім невтішною.

“Тому нам потрібно думати, як жити далі, та бути готовими до реалій часу”- констатувала директор департаменту освіти, зазначивши, що заробітна плата вчителів зростає і відповідно має бути віддача.

Керівництво району разом з відділом освіти, директорами повинні невідкладно навести лад в освітній мережі, реалізувати необхідні заходи, які б відповідали нормативам та сучасним вимогам, не чекаючи нового навчального року. Якщо зміни будуть зроблені, очільник обласної освіти запевнила, що департамент [Директор департаменту освіти і науки ЛОДА зустрілася з керівниками навчальних закладів району]  підтримає освітню галузь району.

Любомира Мандзій також звернула увагу керівників на новітні методи та форми роботи, пов'язані із сучасними інформаційними технологіями, про цікаві навчальні проекти для освітян.

Голова райдержадміністрації Володимир Шутко та голова районної ради Михайло Сікора подякували Любомирі Степанівні за об'єктивний аналіз і погодилися, що радикальні зміни назріли давно. Зокрема, Володимир Шутко закликав присутніх зняти рожеві окуляри, бо якщо не буде зроблено необхідних кроків, зайдемо у безвихідь. “Так, як було, вже не буде, і потрібно це усвідомити всім,”- наголосив голова райдержадміністрації.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ