Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

У філармонії відкрили меморіальну таблицю Василю Барвінському

15 лютого Львівська філармонія здійснила крок до повернення у рідні стіни одного з найвидатніших українських композиторів. У філармонії відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки Василя Барвінського та концерт до дня народження митця

Василь Барвінський (1888-1963) був видатним композитором і музично-громадським діячем всеукраїнського та європейського значення. Його діяльність – це одна з найважливіших сторінок музичної історії Львова у ХХ столітті. 30 років він стояв на чолі української консерваторії. Своєю самовідданою діяльністю спричинився до розквіту української музики у Львові передвоєнного часу. І сьогодні рівнем музичної освіти і концертного життя, який ми маємо, великою мірою завдячуємо Василеві Барвінському. 

Як громадський діяч, Василь Барвінський, нехтуючи власним часом, здоров’ям і безпекою, допомагав багатьом львів’янам у часи радянської та німецької окупації. За всю цю діяльність, як визначна особистість української культури, був скараний радянськими органами. Композитор відбув у каторжних умовах на засланні 10 років, не маючи права творити музику. Але і в час переслідування він явив зразок людської і національної гідності.

Метою радянських органів було знищити цей зразок, витерти з пам’яті людей творчість, діяльність, саме ім’я Барвінського. Не дозволялося згадувати про нього в книжках, виконувати його твори. У подвір’ї консерваторії (будівля нинішньої філармонії) було здійснено варварський злочин – спалено рукописи його творів.

Меморіальна таблиця на стіні філармонії покликана відновити справедливість – привернути широку увагу до образу й імені Василя Барвінського, нагадати нашим сучасникам про його заслуги.

В програмі святкового концерту прозвучали рідко виконувані симфонічні твори композитора, написані у концертному жанрі. Були заграні Концерт для фортеп’яно з оркестром, створений у 1917-1938 роках, та Концерт для віолончелі з оркестром, який композитор потай писав на засланні у період між 194-1958 роками.

philharmonia.lviv.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ