Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

У грудні бензин подорожчає до 9 грн

У грудні продовжиться "повзуче" підвищення цін на бензин, і трейдери вже починають лякати різким стрибком з січня - зростанням ціни на 1-1,5 грн - стверджують експерти.

За минулий тиждень бензин подорожчав, в середньому, на 7 коп./л - до 7,67 грн., А максимальна ціна (у Києві, Донецьку) дійшла до психологічної планки в 8 грн.

"Нинішнє зростання цін викликане суб'єктивними чинниками. Призупинено імпорт нафтопродуктів компанією "Лівела", яка мала право (за рішенням суду, яке скасували), на їх ввезення без сплати акцизу і ПДВ. У середині листопада група "Приват" підвищила ціну на бензин на своїх АЗС на 15 копійок", - зазначив директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн.

Експерти спереконані, якщо Податковий кодекс буде прийнятий з 2011 року, то виросте акциз на 50 євро/т, що призведе до зростання ціни на бензин на 40-50 коп./л.

Також ситуація може погіршитися, якщо буде прийнято пропозицію міністра палива і енергетики Юрія Бойка - з 2011 року він пропонує ввести мито на імпортну горючку в розмірі 120 євро/т. Мета - дати поштовх розвитку наших НПЗ, які через неконкурентоспроможність із закордоном ніяк не освоять випуск низькосірчастих (і більш екологічно чистих) бензинів стандарту Євро-4 і Євро-5.

"Мито в 120 євро призведе до подорожчання імпортного бензину на 1 грн. за літр. Його частка - 30-35%, але треба розуміти, що ціни на привізна паливо - орієнтовні. Очевидно, що на гривню піднімуться ціни на всіх АЗС", - зазначив Куюн.

На думку керівника інформаційно-аналітичного центру Forex Club Миколи Івченка, введення мита на імпорт не дасть очікуваного результату: наші НПЗ мають потребу в реконструкції, а грошей на це немає. Але при цьому частка більш якісного, ніж наш, імпортного бензину скоротиться втричі.

За його словами, підвищення вартості літра бензину майже на 1,5 гривні (якщо уряд схвалить ініціативу Мінпаливенерго) загрожує зростанням продажів дешевої "бодяги".

Нагадаємо, що новий Податковий кодекс передбачає збільшення акцизів на бензини і дизпаливо. У ньому також передбачено збільшення для нафтотрейдерів податкового навантаження з 1 січня 2011 року, передає ТСН.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ