Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Храмі Святої Софії – Премудрості Божої УКУ прозвучать давні духовні напіви Різдва – Богоявління

У неділю, 25 грудня, о 18:00 год. у храмі Святої Софії – Премудрості Божої (УКУ, вул. Козельницька, 2а) відбудеться Духовний вечір – проект «Світоявлення» – Давні духовні напіви Різдва – Богоявління. Проект представить Театральний центр «Слово і Голос». Захід відбудеться в рамах проекту «ІРМОС. Давні духовні напіви України». Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Головний герой дійства – слово найдавніших українських духовних пісень Різдва і Водохреща. Ці священні тексти оживають нами – співаками-акторами і слухачами-свідками – в мить часу, що спалахує усвідомленням Новонародженого Слова.

Виконавці: Наталія Половинка, Лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка; Назар Романюк; Юлія Цвях.

Проект «ІРМОС» (з грец. – зв’язок, ланка в ланцюзі, пісня) здійснюється від 2000 року.

– Це Проща сучасних художників до джерела культури, до свого персонального начала – це здійснення зв’язку «усього з усім» засобами театру та музики;

– Це діло на межі театру-музики-храму, принциповий хід митців на територію служіння;

– Це художній антропологічний проект, засобом і звершенням якого є ірмос – православна духовна практика, здійснювана в сучасному соціо-культурному просторі і явлена в сучасних художніх формах.

Духовні напіви прийшли в Київську Русь з Візантії з початком християнства, віками передавалися поколіннями монахів, духовних співців, спершу – з рук в руки, пізніше – кулизм’яним записом. Ввібравши соки мелосу цієї землі, до 16-го ст., одноголосні напіви, монодії, сформувались у самобутній Український духовний напів. Протягом 16-17 ст. вони були перекладені монахами на 5-лінійну нотацію і укладені в єдину  Богослужбову книгу – Ірмолой.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ