Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: У Хусті розтрощили могилу полковника Армії УНР Миколи Аркаса
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

У Хусті розтрощили могилу полковника Армії УНР Миколи Аркаса

У Хусті на Закарпатті розтрощили могилу полковника Армії УНР Миколи Аркаса — командира полку Дієвої армії Української Народної Республіки, театрального актора і режисера. Директора Руського театру товариства «Просвіта» в Ужгороді (з 1929). Сина Миколи Миколайовича Аркаса (старшого), онука Миколи Андрійовича Аркаса

Про це повідомив лідер гурту "Тінь Сонця" Сергій Василюк на своїй сторінці у Facebook прокоментувавши фото: «Понівечена могила.. Миколи Аркаса. В Україні, на Закарпатті»

1/2

Також Василюк повідомив: "Розбили півтора тижні тому. Виявляється є конкретний обвинувачений - Микола Богдан, але слідство гальмують. Богдан - кажуть, підставна особа, напівбожевільна, яка не нестиме серйозного покарання".

Довідка

Народився Аркас Микола-молодший 21 серпня 1880 року в Миколаєві. Навчався у Морському та Миколаївському кадетському корпусах (не закінчив). Наприкінці 1890-х років вступає до Єлисаветградського кавалерійського юнкерського училища, яке тоді очолював Василь Самсонов. 24 вересня 1901 року Микола його закінчує за другим розрядом, вийшовши юнкером.

Через кілька місяців служби Микола стає корнетом 46-го драгунського Переяславського полку. У 1906 році став особистим ад’ютантом командувача російських військ на Далекому Сході, уродженця Єлисаветграда генерала Гродекова. З початком Першої світової війни Аркас мобілізується із запасу до діючої армії у званні поручика. Влітку 1917 року він очолює ескадрон, який у грудні був українізований, а згодом перетворений на Полтавську партизанську кінну сотню. На її чолі в складі Запорізької бригади військ Центральної Ради бере участь у боях під Києвом проти більшовиків у лютому 1918 року. У квітні сотню реорганізували в Окремий Сердюцький кінний дивізіон Армії УНР, який серед перших підтримав П. Скоропадського. Цей підрозділ у якості Кінно-Гонецького полку штабу Дієвої Армії УНР увійшов згодом до військ Директорії. З ним Аркас брав участь у боях на Чернігівщині, під Києвом на рубежі 1918 – 1919 років. Був комендантом мосту на Дністрі, через який українські війська переходили до Румунії, командував 2-м кінним полком ім. М. Залізняка (згодом – 2-й кінний Переяславський полк). Але потім відмовився йти в Перший зимовий похід в Наддніпрянську Україну, приєднавшись із полком до Української Галицької армії, котра перебувала в союзі зі Збройними силами Півдня Росії.

У еміграції Аркас мешкав у Станіславі (тепер – Івано-Франківськ), який входив до Польщі, був режисером і актором театру в Ужгороді (Чехословаччина), для якого написав кілька п’єс.

Помер та похований на Закарпатті, у місті Хуст на Замковій горі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ