Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: У Конотопі відкрили меморіальну дошку провіднику ОУН б
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

У Конотопі відкрили меморіальну дошку провіднику ОУН (б)

У суботу, 11 лютого, в місті Конотопі відбулось урочисте відкриття меморіальної дошки Григорію Скибі – видатному воякові, який майже 30 років боровся за незалежність України

Григорій Скиба – це людина-епоха. Він пройшов через горнило Першої світової, як козак Армії УНР взяв участь у збройній боротьбі за незалежність України (1918-1920), разом з українським військом потрапив до таборів інтернованих в Польщі… зрештою – повернувся до України, на рідну Конотопщину. Навіть окупація території УНР більшовиками не зломила цієї вольової людини. У 1941 р. Григорій Скиба, за рекомендацією іншого ветерана Армії УНР, зголошується до лав ОУН (б), а невдовзі формує та очолює бандерівське підпілля на Конотопщині. Як окружний провідник Організації Скиба продовжує боротьбу з більшовиками до свого арешту у 1946 р. Проте навіть ГУЛАГ не зробив зі Скиби раба – він лишається переконаним самостійником до самої смерті в більшовицькому концентраційному таборі.

Біографію Григорія Скиби детально дослідив керівник благодійного фонду «Героїка» Павло Подобєд під час роботи над книгою «З-під Конотопа до Аризони: невигадані історії вояків Армії УНР». Зрештою активісти «Героїки» ухвалили рішення увічнити таку яскраву особистість меморіальної дошкою.

Над створенням таблиці працював київський скульптор Олександр Михайлицький. Вартість дошки становила 9 000 грн.

Благодійний фонд «Героїка»
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ