Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Кремлі відбудеться виставка, присвячена Полтавській битві

У Москві готують грандіозну виставку "Генеральна баталія", присвячену 300-річчю битви під Полтавою. На виставці представленj зброя, живопис, коштовності, а також особисті речі імператора Петра I і короля Швеції Карла XII. Повідомили Вести.

Спеціально для телеканалу "Культура" сапфір "Носик" - старовинну коштовність, що нагадує за формою кінчик носа - дістали з шухляди і добре освітили, хоча йому це не на користь.

"Цей дивовижний камінь Петро I подарував королю Саксонії Августу Сильному на знак дружби і союзництва", - розповідає реставратор Державних художніх зборів Дрездена Уве Беккельман.

Виставка "Генеральна баталія" відрізняється від інших, присвячених 300-річчю Полтавської битви. У ній розповідається не тільки про війну, але і про мир. З Дрездена до Москви привезли шпаги і палиці, якими Петро I обмінювався на прощання зі своїми товаришами - королем Саксонії Августом Сильним і Данії Фредеріком IV. Всі три країни протистояли шведській агресії. А в цьому мундирі Петро вже йшов у битву. Капелюх, за легендою, пробитий кулею. Сідло для коня Лізетт.

У цьому сідлі шведський король Карл XII програв Полтавську битву. Вранці 1718 король вийшов на балкон під час оборони шведської фортеці, оперся на шпагу і несподівано отримав кулю в голову. У збройній палаті Стокгольма зберігаються речі, що нагадують про ту сумну подію - закривавлені рукавички і мундир, вперше привезений до Москви.

Головний антигерой сюжету - Мазепа. Ось жалувана грамота Петра I українському гетьманові.

Експонати виставки збирали по музеях, архівах і бібліотеках Австрії, Данії, Німеччини, Швеції, а також Москви і Санкт-Петербурга. Цією експозицією, сподіваються куратори, буде поставлена жирна крапка - скоріше навіть знак оклику - в урочистостях, присвячених грандіозному історичному ювілею.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ