Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Криму помер перший космонавт-українець Павло Попович

Уночі проти середи в Криму помер перший український космонавт Павло Попович. Цього року йому виповнилося 79. Про це повідомило ВВС.

 

«Про смерть двічі Героя Радянського Союзу, льотчика-космонавта Поповича повідомили агенціям джерела в Національному космічному агентстві України. За деякими повідомленнями, в Криму він був у санаторії», - мовиться у повідомленні.

 

Павло Попович народився в 1930 року на Київщині, в селі Узин. Батько його був кочегаром на цукровому заводі, мати - домогосподаркою. Рік він навчався в військовому авіаційному училищі під Новосибірськом, пізніше розформованому, після навчання служив у військово-повітряних силах. Закінчив Воєнно-повітряну інженерну академію імені Жуковського в Москві.

 

Павло Попович був у космосі двічі, позивний - Беркут. Перший політ він здійснив на космічному кораблі "Восток-4", 12-15 серпня 1962 року. В тій місії, яку виконували одночасно два пілотовані кораблі (другим був "Восток-3" з Адріяном Ніколаєвим), було проведено перші експерименти з радіозв'язку в космосі між кораблями, а також кораблі зняли фотографії одне одного.

Другий політ Павла Поповича стався 3-19 липня 1974 року. Він був командиром екіпажу космічного корабля "Союз-14", який провів стиковку з науковою станцією "Салют-3" на орбіті. Космонавти провели дослідження Землі та її атмосфери, а також космічного простору і впливу перебування в космосі на організм людини.

В 1976 році став генерал-майором авіації.

 

Павло Попович був у складі першої групи космонавтів, яких готували до можливого польоту на космічному кораблі "Восток", разом із Юрієм Гагаріним, Германом Титовим та іншими.

Був депутатом Верховної Ради СРСР та Верховної Ради УРСР.

 

Після розпаду Радянського Союзу Павло Попович залишився в Москві, займався громадською роботою, зокрема підтримкою ветеранів радянських збройних сил. Був президентом Українського союзу космонавтів та почесним головою Товариства української культури "Славутич" у Москві. Був президентом Асоціації музеїв космонавтики Росії.

  

bbc.co.uk 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ