Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У Києві хочуть у 100 разів підняти штраф за куріння

Київрада у четвер ухвалила рішення звернутися до Верховної Ради та Кабміну щодо посилення відповідальності за куріння тютюнових виробів та кальянів у заборонених місцях. Про це інформує прес-служба Київради.

Як зазначається, чинне законодавство визначає перелік місць, де куріння заборонено, крім спеціально відведених для цього місць. При цьому їхня сумарна площа не має перевищувати 10% загальної площі відповідної споруди чи приміщення, до того ж вони повинні буди обладнані витяжною вентиляцією. Проте доволі часто ресторанні заклади нехтують усіма законодавчими обмеженнями, надаючи, в тому числі, послуги з куріння кальянів.

"Аби виправити ситуацію, напрацьовано відповідне рішення, яке пропонує внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Закон України "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення", - повідомили у прес-службі Київради. Зокрема пропонується підвищення штрафів за куріння тютюнових виробів у заборонених місцях від 50 до 100 разів.

"Ми пропонуємо відповідальність для фізичних осіб встановити на рівні 17-ти тисяч гривень, що стосується юридичних осіб, максимальна цифра - 20 тисяч. І це насправді не високі штрафи, у провідних країнах світу вони значно вищі. Наприклад, якщо прив'язуватись до гривні, в Ірландії такий штраф становить 86 тисяч гривень, в Азербайджані - від 10 до 25 тисяч гривень, у Франції - від 12 до 21 тисячі, в Німеччині - 28 тисяч гривень. Лише розмір стягнення може стати суттєвим обмежувальним фактором у порушенні даної норми, бо саме мінімальні штрафи і створюють ті проблеми, які відчувають мешканці будинків, де розташовані заклади харчування, в яких можна палити, в тому числі кальяни", - наголосила ініціатор проекту рішення, депутат Київради Алла Шлапак.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ