Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: У Києві презентували книги Леоніда Мосендза
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

У Києві презентували книги Леоніда Мосендза

В актовій залі Центру Національного Відродження відбулася презентація перевиданих збірок творів відомого українського письменника-вісниківця Леоніда Мосендза «Людина покірна» та «Відплата», виданих Українською Видавничою Спілкою імені Юрія Липи. Захід проходив за участі екс-міністра освіти професора Сергія Квіта, упорядника цих видань та головного редактора тижневика ОУН «Шлях Перемоги» Віктора Рога, активістів Всеукраїнської мережі «Вільні Люди» та громадськості

Під час зустрічі неодноразово наголошувалося, що теми, які порушував у творах Леонід Мосендз ще на початку минулого століття, є актуальними і нині.

«У своїх новелах Леонід Мосендз ставив примат волі, духу над заможністю, достатком, над культурою споживацтва», – зауважив заступник голови Проводу громадської організації «Вільні люди» Сергій Кузан (зазначимо, що «Вільні люди» профінансували видання збірки «Відплата» і організували презентацію).

«Надзвичайно важливо підтримувати видання таких збірок в умовах російсько-української війни. Адже, перш за все, війна ведеться на ментальному рівні, у головах людей. Твори Мосендза здатні мобілізувати суспільство, вказати потрібний напрямок руху: прищепити відповідальність та почуття причетності», – сказав Сергій Кузан. Також він додав, що книги Української видавничої спілки ім. Юрія Липи піднімають бойовий дух військових на фронті. Адже волонтери «Вільних Людей» постійно передають книги на Схід, в зону АТО.

В незалежній Україні представлені зібрання новел – «Людина покірна» і «Відплата» – перевидані вперше. Для порівняння – перше їх видання було здійснене ще в 30-х роках минулого століття.

А загалом творчий доробок Леоніда Мосендза, за словами Віктора Рога, невеликий. Окрім двох збірок новел, його перу належать ще кілька есеїв на тему літературної критики, поезії, повість «Засів» та недописаний роман «Останній пророк», який був виданий в еміграції і не перевидавався в Україні.

Однак кількість не така важлива, коли творчий доробок несе важливе виховне та ідеологічне значення.

Сергій Кузан, Віктор Рог, Сергій Квіт

«Книги Леоніда Мосендза є дуже формотворчими. Це не те, що розважає (хоча вони і цікаво читаються). Це не те, що розбещує. Це те, що унапрямлює, мобілізує і організовує. Якби на таких книжках виховувалася молодь, то наша країна не перебувала б у такому становищі, як зараз. Героями творів Мосендза є люди віри, волі, відваги, відповідальності, вчинку», – додав Віктор Рог.

Сергій Кузан, Віктор Рог, Сергій Квіт

Довідка

Сам же Леонід Мосендз народився і виховувався в російськомовній родині. У роки Першої світової війни перебував у російській армії, вважаючи себе «рускім человєком», потім вступив до війська УНР, після поразки якого змушений був емігрувати в Чехословаччину. Ще в часи першої світової війни в Галичині майбутньому письменнику потрапили до рук «Кобзар» Тараса Шевченка й «Історія України-Руси» Михайла Грушевського, які перевернули його свідомість. «З того часу він твердо став на український шлях і з нього не звертав до кінця свого життя».

А вже на чужині, захоплений хвилею національно-визвольних змагань, Леонід Мосендз знайшов однодумців, Дмитра Донцова і тих, яких згодом назвуть представниками «Празької школи» (Юрій Липа, Олег Ольжич, Олена Теліга, Юрій Клен, Євген Маланюк та інші яскраві представники

Придбати книги можна за адресою: 01030 м. Київ, вул. Ярославів вал, 9, або за номерами телефонів: 068 389 51 76, (044) 234-70-20.

Ольга Семиляк, УІС

Націоналістичний портал

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ