Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

У Києві відкрилась виставка вишиванки «Естетика символу: жіноча сорочка»

Напередодні Міжнародного дня вишиванки, 17 травня, у Національному музеї історії України презентували виставку «Естетика символу: жіноча сорочка»

На виставці представлені прикрашені геометрично-рослинним орнаментом старовинні жіночі сорочки ХІХ-ХХ ст. з Поділля, Полісся, Волині, Галичини та Буковини.


Сорочки для виставки надійшли з фонду Національного музею історії України та приватної колекції третього Президента України Віктора Ющенка. Співкураторами виступили Наталя Іванченко та Оксана Івасюк. Дизайн розробляла Ярина Кравз.


«Ідея виставки полягає у тому, щоб відійти від географічного та етнографічного показу і показати естетику символу. На виставці зумисне відсутні розшифровки до сорочок. Це зв’язане з тим, що ми хотіли викликати інтерес, зацікавити відвідувача до власного пошуку інформації про манеру вишивки, символіку, орнаментації», – розповіла Наталя Іванченко.


Віктор Ющенко на відкритті сказав, що відчуває себе у власній країні як в резервації. За його словами, сьогодні традиції не шануються, не мають належної оцінки, переслідується мова, культура. Тож щоб відбудувати країну, потрібно повернутися до спільності, яка закладена у вишитих сорочках.


Як пояснила Наталя Іванченко, повторення  орнаментів і спільність символіки у різних регіонах – це не пряме наслідування, а вислів громадської спільноти. Адже історія української вишиванки – це історія українського народу, його плани, перемоги й поразки, минуле теперішнє і майбутнє, радість і біль, щастя та горе.


Виставка «Естетика символу: жіноча сорочка» частково оновила постійно діючу експозицію «Традиційне мистецтво українців», яка презентує багату етнографічну колекцію музею.


Виставку «Естетика символу: жіноча сорочка» можна буде побачити до 17 червня.

Вхід за загальним квитком.

Національний музей історії України

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ