Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Києві відкрили виставку "Князі Острозькі: європейський вимір української істоpії"

Мінкульт
Мінкульт
Мінкульт
Мінкульт
1/2
У Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику відкрилася виставка «Князі Острозькі: європейський вимір української історії», присвячена представникам славетного шляхетського роду України, які відігравали визначну роль в історичних процесах у XV – XVII ст. Про це повідомляє прес-служба Міністерства культури.

Виставку відкрили  Міністр культури України Євген  Нищук, Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс, генеральний директор Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Любомир Михайлина, громадські  та політичні  діячі,  а також  науковці.

Під час свого виступу Міністр культури  України Євген Нищук відзначив, що представлена виставка є  одним із яскравих  прикладів того, що українська нація  насправді вже давно є частиною європейської родини та тісно пов’язана з нею  спільною історією.

В експозиції виставки представлені пам’ятки XV–ХХ століть – лицарські обладунки, зброя XVI–XVII ст. (мечі, шаблі, гармата), церковні старожитності, стародруки Острозької друкарні, картини, гравюри, старовинні документи. Серед експонатів – знаменита «Острозька Біблія» кінця XVI століття.

До уваги відвідувачів репродукція картини XVI ст. «Битва під Оршею» – одного з найкращих батальних полотен доби Відродження, створеного невідомим учасником битви, учнем художника Лукаса Кранаха Старшого (оригінал зберігається в Національному музеї у Варшаві). У цій битві 1514 року об’єднаним військом литовців, поляків, українців і білорусів під командуванням князя Костянтина Острозького було розгромлене 40-тисячне військо Московської держави.

«Так, дійсно це дуже символічно, що виставка відбувається напередодні старту  безвізового режиму між Україною та Європою, - зазначив під  виступу Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс.

«Костянтин Острозький – значима фігура в історії стосунків Литви і України, мені дуже приємно, що зараз обговорюється ідея  назвати нашу спільну українсько-польсько-литовську військову бригаду  ім’ям Костянтина Острозького. Це дуже символічно».

Вперше на виставці  експонується макет надгробного пам’ятника князю Костянтину Острозькому в Успенському соборі   (масштаб 1 : 5), виконаний скульпторами О. Сидоруком і Б. Криловим (Україна) та  А. Сакалаускасом (Литва), відтворення якого передбачено концепцією відновлення історичного комплексу Успенського собору в повному обсязі, включаючи архітектурне і художнє оформлення його внутрішнього простору.

Співорганізаторами виставки виступили Національний музей історії України, Національна історична бібліотека України, Центральний державний історичний архів України, Музей Шереметьєвих, Благодійний фонд «Корона князів Острозьких».

Виставка триватиме до 1 червня.

Додамо, згідно із заповітом князь Костянтин Острозький – один із найбільш щедрих меценатів Києво-Печерської лаври - був похований в Успенському соборі. На замовлення його сина, київського воєводи князя Василя-Костянтина Острозького, у 1579 році встановлено надгробний мармуровий пам'ятник у стилістиці європейської ренесансної меморіальної скульптури, який був знищений разом із собором у 1941 році.  Відтворення цього надгробного пам'ятника передбачено концепцією відновлення історичного комплексу Успенського собору в повному обсязі, включаючи архітектурне і художнє оформлення його внутрішнього простору, одним з елементів якого є надгробний пам’ятник князю Костянтину Острозькому.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ