Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: У Києві відкриють фотодокументальну виставки Биківня - територія памяті
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

У Києві відкриють фотодокументальну виставки «Биківня - територія пам’яті»

Сьогодні, 16 травня, о 16:00, у приміщенні Київської міської ради (четвертий поверх, кулуари) відбудеться круглий стіл на тему: «Роковини Великого терору: Биківнянський вимір». У програмі круглого столу передбачено відкриття фотодокументальної виставки «Биківня - територія пам’яті».

Про це йдеться у повідомленні Українського інститут національної пам’яті.

Виставка приурочена до трагічних подій, що мали місце в цей час у місті Києві, зокрема, масових поховань безневинних громадян, в основному киян, поблизу селища Биківня.

Також відбудеться демонстрація короткометражного документального фільму «Щоденник Соловецької прощі».

Захід проведуть згідно Указу Президента України від 23 березня 2017 року №75 «Про заходи у зв’язку з 80-ми роковинами Великого терору - масових політичних репресій 1937-1938 років» комісія Київської міської ради з питань поновлення прав реабілітованих разом з Київським товариством політв’язнів та жертв репресій і Національним історико-меморіальним заповідником «Биківнянські могили».

Довідка

Виставка "Биківня - територія пам'яті" - це спільний проект Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили» та Українського інституту національної пам’яті. 12 банерів розповідають про розгортання і перебіг «Великого терору» в Україні, «територію смерті» – місця масових розстрілів у Києві, історії жертв та їхніх вбивць, а ще – про нелегкий шлях повернення історичної пам’яті про Биківнянський злочин. Експозиція містить унікальні документи й фото з українських архівів.

Биківнянське поховання жертв сталінських репресій належить до найбільших на території України. Таємна спецділянка НКВС УРСР у Биківні почала офіційний відлік своєї діяльності навесні 1937 року. 20 березня того року Президія Київської міської ради ухвалила рішення про відвід та відмежування земельної ділянки «для спецпотреб» у 19, 20 кварталах Биківнянського лісу. Упродовж 1937-1941 років вантажівки майже щоночі привозили тіла розстріляних у київських в’язницях НКВС для таємного поховання у Биківнянському лісі. У заздалегідь підготовлені ями скидали навалом тіла жертв, які присипались вапном та засипались ґрунтом. Останній спочинок тут знайшли, за різними оцінками, від 15 до понад 100 тис. осіб, закатованих під час допитів або ж розстріляних переважно в позасудовому порядку органами НКВС у Києві.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ