Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Києві все більше і більше говорять українською

У зв'язку з анексією Росією Криму та її вторгненням на Донбас усе більше українців переходить на спілкування українською мовою. Таку думку висловив у Facebook український журналіст, власний кореспондент агентства УНІАН у Москві Роман Цимбалюк.о це пише gordonua.com.

"Ті, хто говорить про "один народ" і "спільну культуру", ніколи не говорить про "одну мову". У формулі "одна" та "спільна" немає місця українській мові. Приклад окупованих Криму та Донбасу тому підтвердження. Так от, нині в Україні загалом і в Києві зокрема все більше і більше говорять українською. Говорять на вулицях, у чергах, в магазинах і кінотеатрах. Скрізь чути українську мову. Українська мова стає все більш і більш популярною в побутовому спілкуванні", – зазначив він.

Журналіст розповів, що для експерименту говорив виключно державною мовою в громадських місцях і російськомовні співвітчизники автоматично переходили в розмові з ним на українську.

"Це нікого не ображає та не парить. Це норма. Більше за всіх "опиралася" співробітниця іноземного банку (не російського) Аня, але коли дізналася, де я живу, відразу перейшла на ідеальну українську мову. Найбільш показовий випадок був таким. У спільній компанії познайомився з родиною біженців із Донецька. Ми говорили одне з одним російською. Водночас і я зі своїм сином, і вони зі своїми дітьми – спілкуємося тільки українською. До того ж батьки "перемикаються" автоматом", – повідомив Цимбалюк.

Він додав, що Україна багато в чому залишилася двомовною, проте в ній відбулися колосальні зміни та стало більше української мови.

"Заради справедливості слід зауважити, що з української мови на російську також люди переходять без проблем, коли знають, що людина не вловлює всього, оскільки приїхала, наприклад, із РФ. Жодного дискомфорту це не викликає. У такі моменти згадую довоєнні розповіді кремлівських "експертів", які на підставі нашої толерантності після поїздок в Україну робили спочатку висновки про "виключно російськомовну Україну" як частину "русского мира". Їхні поради пізніше лягли в обґрунтування російського вторгнення в Україну", – нагадав журналіст.

Цимбалюк наголосив, що кожен в Україні може говорити як хоче.

"Будь-яка хоч трохи грамотна людина поважає та знає українську мову, і її буде ставати все більше і більше. Це елемент опору вторгненню. Внутрішньоукраїнська дискусія щодо мовного питання закінчилася з моменту перетину держкордону російськими окупантами в Криму", – підсумував він.

gordonua.com

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ